Izložba u susret 6. aprilu 1941. godine

DOGAĐAJI, ISTORIJA, ISTORIJA GRADOVA, IZLOŽBE  

SJAJNE VESTI PODSEĆAJU

Povodom nesrećnih događaja koji su zadesili naš glavni grad i izbrisali veliki deo njegovog velelepnog izgleda i građevina, u susret šestoaprilskom danu 1941. godine u Kući kralja Petra I u sredu 6. aprila biće otvorena izložba slika za podsećanje. Sa početkom u 17 časova Gradska opština Savski venac će u saradnji sa Udruženjem „Beogradski maketarski klub“ otvoriti vrata svoje ustanove kulture kako bi obeležila 75 godina od početka bombardovanja Beograda.
Izložba pod, svima dobro poznatim, nazivom „6. april 1941.“ će pokušati da ilustruje istorijske i tehnološke momente kukavičkog vazdušnog napada sila Osovine na Beograd i hrabre odbrane vojne avijacije Kraljevine Jugoslavije. Članovi „Beogradskog maketarskog kluba“ u svojoj kolekciji poseduju veliki broj maketa vazduhoplovnih objekata naše avijacije i avijacije sila Osovine uglavnom u razmeri 1/72, a manji broj njih značajnijih je u razmeri 1/48 i 1/32. Pored maketa, deo izložbe će činiti i pedesetak fotografija, najčešće sa prikazima stradanja Senjaka i Topčiderskog brda pod bombama neprijatelja. U cilju informisanja građana ovih delova Beograda, ali i svih njegovih stanovnika biće postavljeni istorijski panoi, koji će pričom na srpskom i engleskom jeziku pratiti izložene makete i fotografije. Tako ćete biti informisani da se čitava operacija uništenja Beograda zvala „Strašni sud“, da je na grad na ovaj dan izručeno 197 tona bombi u roku od samo sat i po, da je izvedeno ukupno 620 bombarderskih i 340 lovačkih naleta praćenih sa 440 tona bombi. Od 19.641 zgrade, koliko je Beograd imao pre rata, 9.365 je uništeno ili oštećeno, a među njima su veličanstvena Palata uprave pošte (kod glavne železničke stanice), zgrada Ministarstva vojnog (na uglu Nemanjine i Kneza Miloša), most kralja Aleksandra Karađorđevića na čijim temeljima je potom podignut Most bratstva i jedinstva, poznat kao Brankov most i mnoge druge.

Pogledajte kako je to izgledalo iz jednog ugla:

Takođe, kao deo ove izložbe, sutradan 7. aprila će u Kući kralja Petra I od 17 časova biti organizovano predavanje na temu „Emili nad Beogradom“ u izvođenju predavača Borisa Ciglića. Inače, izložba će biti otvorena sve do 9. aprila, radnim danima od 12 do 18 i subotu od 10 do 14 sati, a ulaz je slobodan.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login