Izumiranje dudova u Somboru

ISTORIJA, ZANIMLJIVOSTI  
Izumiranje dudova u Somboru

SJAJNE VESTI PIŠE MILAN STEPANOVIĆ

U hladu ogromnog starog duda, u prednjem dvorištu kuće mog dede Ozrena, tik uz čardak, ručavali smo leti kao deca. Od slatkog dudinja smo, od juna do avgusta, večito bili umazani oko usta i po rukama, a bilo ga je bele, murgaste (tamnosive), crvene i crne sorte. Naše bake su od dudinja pravile dunstove i pekmez, a dedovi dobru, žestoku rakiju dudaru (dudovaču), od koje se zaplitalo nogama po blatnjavom šoru. Popadalo dudinje rado su jele i guske, koje su se, nakon toga, na veliko uveseljavanje nas dece, kao pijane teturale po dvorištu, pa smo mogli i da ih jašemo. Od cepanih dudovih trupaca dizana je taraba oko kuće ili salaša, a pravljena je i burad, koja bi davala rakiji dudari onu prepoznatljivu žutu boju.
Inače, u Somboru i okolini, a i po celoj Bačkoj, masovno sađenje dudova počelo je još krajem 18. veka (u varoši su drvoredi dudova postojali već 1788, a 1797. g. u ataru grada bilo ih je 2.760, od čega preko hiljadu po gradskim sokacima; 1823. g. u gradu i po okolnim salašima bilo je 6.688 stabala duda). Od 1880. do 1896. g. u okolini Sombora, uz puteve i kroz salaše, bilo je posađeno 73.000 (!) novih dudovih sadnica. Danas jedva ako ih je još par stotina. Ni za lek…

Milan Stepanović: A evo kako prof. dr Svetislav Kišprdilov objašnjava dudove i dudovaču 🙂

Dud, poznat i kao murva (lat. Morus), je rod višegodišnjeg listopadnog drveća i grmlja iz istoimene porodice (Moraceae). Ovaj rod obuhvata 10—16 vrsta, raširenih u umerenom i subtropskom pojasu severne polulopte. Najveći broj vrsta potiče iz Azije. Biljke su jednodome ili dvodome. Listovi su jednostavni, naizmenično raspoređeni. Cvetovi su jednopolni, sakupljeni u guste rese (muške cvasti su duguljaste, ženske okruglaste). Plodovi su tesno slepljeni na zajedničkoj osovini i srasli među sobom, čineći tako plodove cvasti (dudinje, murve) koje su jestive.
U Srbiji se uglavnom gaje beli i crni dud. Osim u ishrani i za proizvodnju rakije (dudovača), beli dud (njegov list) se koristi i kao hrana za larve svilene bube.

Veliki pozdrav iz Sombora

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login