Niška Dečija interna klinika dobila aparat za pluća

MEDICINA  
Niška Dečija interna klinika dobila aparat za pluća

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

Odelenje intenzivne nege na Dečijoj internnoj klinici u Nišu dobilo je od kompanije „Messer“ inhalatorni aparat azot-oksid. Ovaj aparat pomaže održavanje plućne cirkulacije kod novorođenčadi, pa će se onim bebama kod kojih su krvni sudovi u plućima suviše zgrčeni omogućiti normalna cirkulacija. Procene govore da se na 1000 beba godišnje rodi oko 0,5% ili 5-6 beba sa primarnom hipertenzijom pluća. Naravno, pored problema sa hipertenzijom pluća, ovaj aparat će moći da se koristi i kod težih upala pluća i drugih kardio-vaskularnih problema.
Lekari su se do sada trudili da se ovaj nedostatak aparata ne oseti toliko, pa su na razne načine pokušavali da prevaziđu ovaj problem. Direktorka Dečije klinike, Emilije Golubović, rekla je da je ovaj aparat bio veoma potreban klinici, pa će sada moći da taj problem tretiraju kao i u svim evropskim kućama.

„Na hiljadu dece godišnje se rodi 5 do 6 beba sa primarnom hipertenzijom pluća, što znači da su im krvni sudovi u plućima suviše zgrčeni i potrebno je omogućiti normalnu cirkulaciju“ – izjavila je direktorka.

Vrednost ovog aparata je oko 2.500.000 dinara.

U Srbiji, kao i u mnogim državama u okruženju, značajna finansijska sredstva uložena su poslednjih godina u opremanje zdravstvenih ustanova i uvođenje novih procedura lečenja, posebno u ustanovama koje se bave zdravstvenom zaštitom dece i omladine. Da je to tačno ukazuje i primer Dečije klinike interne u Nišu, Instituta za neonatologiju Srbije, Univerzitetske dečje klinike u Beogradu i Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, koje pored mehaničke ventilacije i magnezijum sulfata u lečenju perzistentne plućne hipertenzije novorođenčadi, koriste i inhalacioni azot monoksid (iNO), čime se postiže povoljniji terapijski efekat.

Perzistentna plućna hipertenzija novorođenčeta (PPHN) uobičajeno se definiše kao poremećaj postnatalnog smanjenja plućne vaskularne rezistencije, što vodi perzistiranju desnolevih šantova kroz fetalne strukture (ductus arteriosus i foramen ovale) i rezultuje hipoksemijom; Ovo je pojednostavljen pogled na kompleksno kliničko stanje jer se kod mnogih beba šant pojavljuje na intrapulmonalnom nivou; PPHN je patofiziološki fenomen koji se pojavljuje u heterogenoj grupi bolesti sa različitom etiologijom; PPHN je zapravo klinička dijagnoza i obično u vreme njene prezentacije nije moguće definisati da li je bolest koja leži u osnovi reverzibilna ili ne.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login