Resavska pećina nam otvorila svoje kapije i ove sezone

PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM  

SJAJNE VESTI IZ ISTOČNE SRBIJE

JP „Resavska pećina“ i ove godine je sa početkom aprila zvanično otvorilo kapije Resavske (Divljakovačke) pećine. Iako se poseta ovoj pećini u Istočnoj Srbiji može realizovati tokom čitave godine, u toku zvanične turističke sezone najava poseta nije potrebna i vodiči su vam na usluzi u toku punog radnog vremena (od 9 do 17 časova). Ova pećina nalazi se na 20 km od Despotovca, a izdvaja se i kao jedan od najposećenijih prirodnih lokaliteta, koji je samo prva tri meseca ove godine posetilo 3.000 ljudi uglavnom iz inostranstva. Za ovu godinu je najavljena poseta velikog broja Rusa i Brazilaca, a od maja meseca se očekuju i najintezivnije posete organizovanih grupa. Prošle godine prebrojano je ukupno 43.000 turista, a cena ulaznice će ove godine biti kao i prošle: 250 dinara za đake i penzionere i 300 dinara za ostale.
Za pećinu su prvi saznali čobani davne 1962. godine, istraživali su je novosadski speleolozi na čelu sa dr. Jovanom Petrovićem, a zvanično je otvorena za posete od 22. aprila 1972. godine. Uređena staza za posetioce duga 800 metara, koja povezuje 8 pećinskih dvorana ukrašenih pećinskim nakitom starim do 45 miliona goidna, sa brojnim kanalima, draperijama i okamenjenim vodopadima svako prisutno biće ostavlja bez daha i u zamišljenosti o sili prirode i njenim lepotama. Sav nakit se pojavljuje u tri boje: crvena, žuta i bela. Najzastupljenija je crvena boja koja potiče od oksida gvožđa, bela potiče od kristalnog kalcijuma, a žuta od primesa gline. Formirajući različite oblike i skulpture kao što su „Dečak sa šeširom“, „Baba i deda“, „Krivi toranj u Pizi“, „Ćureći batak“ i mnoge druge će vam prosto zamoriti prste i zagrejati objektive.

Pogledajte prilog TV Resave:

Inače sve dvorane su podeljene u dva nivoa (gornja i donja galerija) i najniža tačka do koje dolaze posetioci nalazi se na 405 m nadmorske visine. Temperatura u ovom čarobnom prostoru iznosi 7 stepeni, dok vlažnost vazduha varira od 80-100%. Iako će većina vas posetiti Resavsku pećinu tokom letnjeg perioda, pomisao da ćete morati da nosite jaknu u narednih četrdesetak minuta sigurno vam neće pasti teško.
U proteklom periodu država je uložila sredstva u obnovu saobraćajnih prilaza ovoj prirodnoj lepotici, pa je tako obnovljen deo puta od Despotovca do raskrsnice Resavica – Resavska pećina i rudnika „Vodna“. Takođe je uređen prilaz do velikog vodopada, uređene su platforme i kod same pećine izgrađena „adrenalinska staza“ za posetioce.
Ove godine se obeležava 44 godine od otvaranja Resavske pećine, koja je 2010. godine postala član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (Internacional show caves Asociation) ISCA kao spomenik prirode. Za novu sezonu je pripremljen i propagandni materijal na srpskom, engleskom, nemačkom i ruskom jeziku s obzirom da se ove godine očekuje veliki broj inostranih posetilaca.
Ovaj sjajan spomenik prirode, jednu od najvećih i najlepših pećina naše zemlje možete obići i u toku Prvomajskih i Uskršnjih praznika. Ako se tome pridoda blizina Spomenika prirode „Lisine“ (Izvor Veliko vrelo i vodopad Veliki buk), srednjovekovni manastiri Manasija i Ravanica, Prirodnjački centar u Svilajncu, ZOO vrt i muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, onda računajte na jedan celodnevan izlet ispunjen spokojnošću i uživanjem.

To je naša zemlja!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login