Pirotska Gostuša – razlog za nagradu

ISTORIJA, NAGRADE, PROMOCIJA SRBIJE, SPOMENICI  
Pirotska Gostuša – razlog za nagradu

SJAJNE VESTI ZA PIROT

Evropska Unija svake godine dodeljuje više nagrada u oblasti savremene arhitekture, savremene muzike, književnosti i kulturne baštine. Jednu od njih ove godine je dobio jedan domaći projekat, od velikog značaja za razvoj pirotskog kraja. Naime, nagradu Evropske unije za kulturnu baštinu ili nagradu Evropa Nostra u oblasti zaštite kulturne baštine dobila je „Studija zaštite sela Gostuša u opštini Pirot“, rađena od strane arhitekata-konzervatora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, a pod rukovodstvom direktorke Zavoda Elene Vasić Petrović. Ovom nagradom se želi ukazati na značaj postojanja projekata u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i podizanja svesti o značaju samog nasleđa. Tako su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš sproveli arhitektonska istraživanja na objektima sela Gostuša kod Pirota i uz aktivno angažovanje studenata Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Nišu pripremili čitavu studiju i projekte restauracije svih objekata u ovom selu. Tradicionalno stočarski kraj, u podnožju Stare planine, ovo selo danas predstavlja autentičan prikaz kuća građenih od kamena i blata, potpuno prepuštenih zubu vremena na nadmorskoj visini od 800 metara. Ono je poznato i po 36 vodenica na potocima koji od njih vode do reke Gostušice, ali su mnoge od njih urušene i ostali su samo temelji. Moglo bi se reći da se radi o bogatom stočarskom kraju, koji odiše čistim netaknutim vazduhom i poželimo da provedemo neko vreme ovde. Međutim, stvarnost je malo drugačija. Osim što je ovo tzv. Kameno selo danas predemet izučavanja domaćih stručnjaka, od nekadašnjih 15 hiljada grla stoke danas je preostalo jedva 1.500 grla koza, ovaca i goveda pod budnim okom nekoliko čobana. Umesto nekadašnjih 1.500 stanovnika danas ih ima jedva stotinak, uglavnom starijih ljudi, koji stočarstvo i svoje trošne kući sa teškom mukom održavaju u životu.
Sjajna vest su napori ovih niških stučnjaka i studenata da Gostuša postane zaštićena ambijentalna celina i kulturno dobro. Nedavno je Svetska banka finansirala obnovu, a Turistička organizacija Pirota podržala ideju meštana da se okrenu razvoju turističke delatnosti. Podignuta su kategorisana turistička domaćinstva i etno-kuće u kojima posetiocu mogu „dotaći“ autentičan način život meštana, degustirati tradicionalne specijalitete domaće kuhinje, posetiti obližnji park prirode – Staru planinu ili se brčkati u Zavojskom jezeru. Odatle je i obrazloženje žirija ovog izbora da je vredan aspekat ovog projekta i namera autorskog tima da “nekadašnje javne zgrade privede novoj nameni kulturnih centara, koji će potencijalno pospešiti razvoj turizma u ovoj oblasti i doprineti revitalizaciji sela”.
Posleđji put je ovu prestižnu nagradu dobio projekat iz tadašnje Srbije i Crne Gore pre više od 10 godina, 2005. godine. Ove godine, neverovatnih 28 laureata iz 16 zemalja izdvojeno je po svojim dostignućima u oblasti konzervacije, istraživanja, posvećene službe, edukacije, treninga i podizanja svesti o značaju kulturnog nasleđa.

Nezavisni stručni žiri je imao zadatak da među 187 aplikacija iz 36 zemalja Evrope odabere one najvrednije i njih je 28. Uručenje nagrada svim laureatima će biti organizovano 24. maja u istorijskom pozorištu Zarzuela u Madridu.
Sjajna vest sjajnih stručnjaka za sve nas!
Jer „kulturno nasleđe je pokretač održivog ekonomskog razvoja i kohezivni faktor naših multikulturalnih društava“ – rekao je Plasido Domingo, čuveni operski pevač i predsednik Evropa Nostre.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login