Srbija danas obeležava Dan zaštite prirode

DOGAĐAJI, IZLOŽBE, PROMOCIJA SRBIJE  

SJAJNE VESTI O DANU ZAŠTITE PRIRODE

Današnji dan 11. april je u kalendaru određen kao Dan zaštite prirode u našoj zemlji.
Zašto baš ovaj datum? Na ovaj dan 1949. godine prvi put je proglašen status jednog područja zaštićenim prirodnim dobrom. Radi se o Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka“ u opštini Sokobanja, jednom od najvećih i najlepših vodopada u Srbiji neposredno na vrelu reke Gradašnice u Sokobanji. Od 2009. godine Zakonom o zaštiti prirode ovaj datum je ustanovljen kao Dan zaštite prirode.
Kao i svake godine, tako i ove, Dan zaštite prirode će biti obeležen brojnim manifestacijama širom zemlje. Zavod za zaštitu prirode Srbije je pripremio zajedno sa Muzejom u Aranđelovcu, upravljačem Spomenika prirode „Pećina Risovača“, brojne edukativne i zabavne aktivnosti za predškolce, osnovce i srednjoškolce ovog grada na platou ispred same pećine. Zavod će dalje pružiti podršku u organizaciji drugih brojnih aktivnosti kao što su: otvaranje likovne izložbe na temu Ptice u Nacionalnom parku Tara, obilazak rezervata Vinatovača, vodopada Lisine i Resavkse pećine za učenike srednjih škola koje priprema JP „Resavska pećina“, a od 4. aprila u Galeriji „Progres“ u Beogradu otvorena je izložba na temu „Priroda Srbije“. Na ovoj izložbi su dodeljene nagrade za 2015. godinu povodom stalnog foto konkursa koji organizuju Zavod za zaštitu prirode Srbije i Foto savezom Srbije. Posetioci će imati priliku da do 10. aprila pogledaju 83 fotografije od pristiglih 5.000 fotografija od 300 autora, na kojima su prikazani jedinstveni motivi predela i raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta naše zemlje.
Današnji dan ima za cilj, ne samo da ukaže na potrebu zaštite prirode, već i da skrene pažnju na potrebu upravljanja zaštićenim prirodnim sredinama. Dan kada se pravi presek učinjenog za prirodu naše zemlje nas istovremeno podseća da je zaštićenih područja trenutno 549 i čine 6,51% teritorije Srbije. Naravno da smo svi svesni činjenice da ih može i treba biti mnogo više.
Prisustvo velikog broja raznolikih prirodnih staništa u našoj zemlji je upravo ono što čini naše prirodno bogatstvo, odnosno preduslov postojanja veoma raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta. Zato se kaže da je Srbija po prirodnim karakteristikama Evropa u malom, iako čini samo 0,82% evropskog kontinenta. Smatra se da u Srbiji živi 18,6% vaskularne evropske flore, dok u fauni kičmenjak prednjače ptice, sa zastupljenošću od 66%.
Sjajni podaci za koje svi mi treba da znamo i budemo svesni da nije dovoljno što ih imamo, već ih moramo i sačuvati.

Setimo ih se bar danas.
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login