10. Festival glumačkih ostvarenja u Loznici

DOGAĐAJI, POZORIŠTE  
10. Festival glumačkih ostvarenja u Loznici

SJAJNE VESTI IZ LOZNICE

Jubilarni, 10. po redu Festival glumačkih ostvarenja počeo je u Loznici. Ovu aprilsku smotru amaterskih pozorišta Srbije je ove godine svečano otvorio dr Radovan Divnić, zamenik gradonačelnika Loznice. Najavljujući sedmodnevnu smotru talentovanih amatera, naznačena je simbolika ovogodišnje manifestacije. Naime, u julu mesecu se navršava 150 godina od kada je Loznica dobila prvu lokalnu samoupravu, a već sledeće godine će biti obeleženo i 700 godina od nastanka velikog kulturnog i duhovnog svetilišta u Manastiru Tronoši. Takođe, ovogodišnja memanifestacija predstavlja i veseli uvod u jedan od najznačajnih pravoslavnih praznika i vaskrsenje Isusovo. Sve ovo potvrđuje postojanje značajne kulturne baštine u ovom gradu.
Pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, Festival glumačkih ostvarenja je jedinstvena prilika za sve lozničane i ljubitelje pozorišta da uživaju u dobro poznatim fabulama, ali na jedinstven i iskren način. To nije samo banalan način izražavanja amaterskih trupa, već u sebi nosi puno reči, pokreta i simbolike razumljive i bliske običnim ljudima.
Festival glumačkih ostvarenja je svečano otvoren sinoć, 11. aprila predstavom „Narodni Poslanik“ Branislava Nušića u režiji Dragana Ostojića i pozorišta Kulturno umetničkog društva „Karadžić“ iz Loznice. Pored domaćih, lokalnih amaterskih trupa, nastupati i amaterska pozorišta iz Beočina, Rače, Petrovca na Mlavi, Jagodine, Trstenika, Crvenke i Beograda, a pored revijalnog dela, ova manifestacija će imati isvoj takmičarski karakter. Predviđena je dodela nagrada glumac večeri, nagrade za najbolje epizode, glavne uloge (muška/ ženska) i nagrada za najboljeg mladog glumca na festivalu. Poslednje večeri festivala je predviđeno održavanje predstave u čast nagrađenih i to: „Luda Žurka“ po tekstu Marka Kamoletia u izvođenju Akademije 28 iz Beograda.

PROGRAM: http://www.loznicainfo.com/10-festival-gluma/

Karte se mogu nabaviti svakog radnog dana od 10 do 14 časova i od 18 do 20 časova u prostorijama Vukovog doma kulture. Cena od 300 dinara po predstavi, odnosno 600 dinara za poslednju predstavu u čast nagrađenih i cena za komplet ulaznica za ceo festival od 1500 dinara predstavljaju zanemarljivu sumu u odnosu na neprocenjivo duhovno nadahnuće i radost za koje će svi posetioci ostati bogatiji.
Entuziazam, talenat, predanost i potreba da nas nasmeju jesu suštinske vrednosti amaterskih pozorišnih trupa naše zemlje koje treba gajiti i nagrađivati.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login