Nađimo se svi na tangu u Beogradu

DOGAĐAJI, MUZIKA  
Nađimo se svi na tangu u Beogradu

SJAJNE VESTI IZ BEOGRADA

Kuba, Argentina, strast, improvizacija, bandeon i drugo su prve asocijacije na tango. Postoje brojne definicije ove vrste plesa, priče o njegovom nastanku, razvoju, vrstama, brojni filmovi, mitovi i legende, ljubavne priče …
Jedno je sigurno. Kultura stara preko 130 godina ima svoju manifestacija i u našoj zemlji. Od 20. do 25. aprila u Beogradu će biti održan sedmi Beogradski tango susret – Belgrade Tango Encuentro u organizaciji Instituta tango natural. Jedan je od najvećih međunarodnih festivala argentinskog tanga u Evropi će ove, kao i svih prethodnih, okupiti veoma brojnu beogradsku populaciju tango plesača, ali i najveće svetske u salon tangu, najpoznatije tango orkestre u Evropi i preko 1.000 plesača iz 50 zemalja sveta. Tango će se plesati danonoćno na tri različite lokacije:
– Studentski kulturni centar,
– Teatar 78 i
– Mikser House.
U cilju popularizacije ovog plesa biće organizovani brojni besplatni događaji: koncerti, časovi tanga, plesne radionice, izložbe poznatih brendova iz sveta tango mode, „after party“ milonge … Jedan od događaja će biti besplatan javni čas tanga za sve generacije u izvođenju argentinskih zvezda Ivana Terazasa i Sare Grdan. Najmlađi ljubitelji plesa će imati priliku da prisustvuju času Baletango plesa za decu ili da uživaju u nastupu devojčica koje već nekoliko godine pohađaju ovaj plesni program. U pitanju je interesantan spoj baleta i tanga za najmlađe uz podsticanje zdravog odrastanja i kreativnosti.
Tu su još i koncerti kvinteta Tanguang koga čine: Sonja Lukić (klavir), Jelena Adamović (violina), Ljubica Damčević (violina), Dušica Luković (harmonika), Nevena Stanić (kontrabas) i specijalnog gosta Marka Koghlana, koji će izvoditi kompozicije Astora Pjacole i tradicionalne tango numere kompozitora Karlosa Gardela, Anibala Troila, Osvalda Puljesea, Fransiska Kanara i drugih. Najavljen je nastup čuvenog ruskog kvarteta „Solo tango“, kao i poznatih tango DJ-evi iz Argentine i čitave Evrope.
Svim plesačima, ali i onima koji bi samo da uživaju u posmatranju, svoj bezgranični svetski poznati talenat će predstaviti svetski prvaci u salon tangu Sebastian Himenez i Maria Ines Bogado, već pomenuti Ivan Terazas i Sara Grdan, kao i uzbudljivi Karlitos Espinoza i Noelia Hurtado. Po prvi put ove godine na Beogradskom tango susretu će im se pridružiti veoma kvalitetan par iz Turske Serkan Jigit i Zejnep Aktar.

Da tango nije „tužna misao koja se pleše“, već životna inspiracija koja pokreće ljude na dobro i veselje možete se uveriti naredne nedelje u Beogradu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login