Vrnjačka Banja – Znatno više od banjskog lečilišta

PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM  
Vrnjačka Banja – Znatno više od banjskog lečilišta

SJAJNE VESTI IZ VRNJAČKE BANJE

U centralnim predelima naše zemlje, ispod planine Goč, ušuškana u dolini Velike Morave, u raskošnom prirodnom ambijentu smestila se Vrnjačka banja, najpoznatiji i najvažniji balneološki centar i jedna od najposećenijih turističkih destinaciju u Srbiji. Povoljna klima, izvorišta lekovite mineralne vode, prirodne lepote, ali i bogata riznica kulturno-istorijskih spomenika, čine je primamljivom za putnike namernike svih generacija.

Istorijski razvoj Vrnjačke Banje

Vode koje izviru na teritoriji današnje Vrnjačke Banje još su pre nove ere bile cenjene zbog svoje lekovitosti. Smatra se da su njihove blagodeti prvi otkrili Kelti, a za tvrdnju da su ovde stari Rimljani uživali i lečili se, postoje jasni i nepokolebljivi dokazi pronađeni 1924. godine. Tada su u banji otkriveni rimski izvor i veliki broj srebrnih kovanica sa likovima rimskih vladara.
Prvu detaljnu analizu vrnjačke vode izvršio je nemački baron i stručnjak za proučavanje ruda Zigmund August Volfgang Heder, sredinom 19 veka. Godine 1868. formiranjem Osnovatelnog fundatorskog društva kiselo-vruće vode u Vrnjcima otpočinje moderan razvoj Vrnjačke banje. Čuvena Narodna gostionica podignuta je 1885. godine, kao prvi ugostiteljski objekat, nakon čega kao pečurke posle kiše počinju da niču vile i pansioni. U godinama neposredno pred Balkanske ratove banja je već imala mnogo toga da ponudi svojim gostima: banjsko kupatilo, bioskop, veliki broj ugostiteljskih objekata i bogate smeštajne kapacitete. Izgradnjom železničke stanice 1910. godine dolazi do potpunog procvata turizma u Vrnjačkoj banji.
A onda su usledile ratne godine, koje su u potpunosti stopirale razvoj. Međutim, odmah nakon završetka Prvog svetskog rata, nastavlja se sa izgradnjom vila, podižu se lečilišni objekti, vrši se kaptaža i podiže moderno banjsko kupatilo, reguliše tok banjske reke, uređuju banjski park i saobraćajnice, modernizuje infrastruktura. Nakon Drugog svetskog rata punom parom se kreće u dalju modernizaciju, koja traje do današnjih dana, a Vrnjačka banja iz godine u godinu beleži sve bolje rezultate i neprestano povećanje broja turista koji tokom godine dođu da uživaju u čarima koje im nesebično pruža kraljica banjskog turizma u Srbiji, kako je mnogi nazivaju.

Lekovita voda
Vrnjačka banja ima 7 izvorišta mineralne vode, od čega su 4 lekovita i pomažu pri lečenju šećerne bolesti, ginekoloških oboljenja i steriliteta, oboljenja organa za varenje, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, infekcija mokraćnog sistema, nekih bolesti creva i mnogih drugih oboljenja.

Prirodna bogatstva
Iznad Vrnjačke banje uzdiže se planina Goč. Obrasla gustim šumama četinara i bukve, bogata izvorima pijaće vode, kao i ribnjacima u kojima se gaji na daleko poznata gočka pastrmka, pravi je raj za izletnike. Na Goču postoji uređeno lovište, više sportskih terena, kao i skijalište. Reka Velika Morava je odlično mesto za ljubitelje kupanja i ribolovce, kojima je posebna atrakcija odlazak na Podunavačke bare, smeštene uz samu reku.

Parkovi
Vrnjačka banja diči se i ponosi svojim parkovima. Tu raste najraznovrsnije četinarsko i listopadno drveće, ali i neke pažljivo negovane egzotične vrste. Posebnu pažnju privlače dve ogromne sekvoje, kao i jedan crni bor zasađen pre više od 300 godina. Parkovske površine presecaju Vrnjačka reka i brojne šetališne i biciklističke staze. Banja ima i svoj Japanski vrt, a za najmlađe je tu Dečiji park, mesto za igru mališana. Iznad centralnog banjskog parka uzdiže se Čajkino brdo, zasebna vegetativa celina. Raskošne park šume zauzimaju površinu veću od 240 hektara.
Obale Vrnjačke reke povezuju romantični mostići, među kojima posebnu pažnu privlači jedan od najvećih simbola Vrnjačke banje – Most ljubavi gde mladi parovi „vezuju svoju ljubav“ katančićima koje kače na ogradu mosta, a ključeve bacaju u reku.
Pešačka zona, veliko šetalište poznato kao Vrnjačka promenada prepuna je kafića, poslastičarnica, kafana i drugih ugostiteljskih objekata. Na njoj, u samom centru banje kao znak dobrodošlice stoji Vrabac Gočko, statua kojoj se najviše obraduju najmlađi gosti.

Kulturno-istorijska baština
Vrnjačka Banja i njena okolina imaju bogatu riznicu kulturno-istorijskih spomenika. Stare banjske vile građene za vreme Obrenovića i Karađorđevića plene svojom raskošnom arhitekturom. Rimski izvor jedna je od najvećih atrakcija, banjska biblioteka stara je više od 100 godina, a posebnu vrednost ima Zamak kulture – Letnjikovac generala Jovana Belimarkovića danas pretvoren u Zavičajni muzej. Ovaj objekat je pod zaštitom države kao kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju.
U Vrnjačkoj Banji i njeno široj okolini postoje brojne crkve (Hram rođenja presvete Bogorodice, Crkva presvete Bogorodice u Stanišincima, Crkva Svetog Save u Gračacu, Crkva Svetog Jovana u Vukušici itd.), kao i manastiri iz različitih istorijskih epoha (Studenica, Žiča, Sopoćani, Đurđevi stupovi, Ljubostinja, Kalenić, Veluće, Naupar). Iz banje se brzo i lako stiže i do srednejvekovnih utvrđenja Ras, Maglić, Brvenik i Koznik.
Tokom godine Vrnjačka banja je domaćin mnogih kulturnih dešavanja. Vrnjački karneval uz Exit i Guču spada u najveće turističke manifestacije u Srbiji. Održava se svake godine u julu i obuhvata maskenbale, festivale, koncerte, predstave, sportska dešavanja. Velika međunarodna karnevalska povorka je centralni događaj karnevala. Tokom letnje sezone održavaju se i Vrnjačke kulturne svečanosti, jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji.

Smeštajni kapaciteti
Ukupni smeštajni kapaciteti Vrnjačke Banje su oko 15.000 ležajeva. Turistima stoje na raspolaganju objekti privatnog smeštaja, luksuzni pansioni i vile, kao i veliki broj hotela svih kategorija.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login