Rokenrol se vratio Beogradu: Otvoren rekonstruisani kultni stadion Tašmajdan

DOGAĐAJI, HUMANOST, MUZIKA, UREĐENJE GRADOVA  
Rokenrol se vratio Beogradu: Otvoren rekonstruisani kultni stadion Tašmajdan

SJAJNE VESTI IZ BEOGRADA

Bilo je potrebno 5 godina da se rekonstruiše stadion Tašmajdan, kultno zdanje grada Beograda. Kao i nekada na otvaranju ovog poznatog beogradskog stadiona svirali su beogradski rok bendovi, a upriličen je i vatromet. Sinoć su nastupili: Riblja čorba, Van Gog, Galija, Piloti, Električni orgazam i hora Čarolija, a na stadionu se okupilo i preko 10.000 posetilaca. Ovaj događaj krasi i činjenica da su ulaznice, čija je cena bila 100 dinara, sve bile rasprodate i kompletan prihod je otišao za pomoć u Prihvatilište za decu. Ovaj stadion nije bio u funkciji od 2004. godine, a radovi na obnovi počeli su početkom jeseni 2011. godine. U rekonstrukciju je uloženo oko 5 miliona evra, a stadion sada može da primi i do 10.500 ljudi.

Istorija
Stadion Tašmajdan je stadion sa više namena u Beogradu, a nalazi se u sastavu SRC Tašmajdan.
Gradnja je počela 1952, a svečano je otvoren 24. januara 1954. godine, a izgrađen je na mestu nekadašnjeg kamenoloma, po kome je i dobio ime: od turskih reči taš (kamen) i majdan (kop, rudnik). Kapacitet stadiona je 10.000 mesta, a u sklopu njega postoje dve sale i teretana, najviše se koristi za mali fudbal, odbojku, košarku, rukomet, kao i za razne koncerte i kulturno-zabavne manifestacije. Stadion se nalazi u naselju Palilula u opštini Palilula.
Stadion se u zimskim mesecima od 1953. do 1977. (do otvaranja ledene dvorane Pionir 1978) najviše koristio za hokej na ledu, pa je tu 1954., 1955. i 1957. održano prvenstvo Jugoslavije u hokeju na ledu (turnirski sistem), a bio je domaći teren za beogradske klubove Partizan, Crvenu zvezdu, OHK Beograd, Tašmajdan i Avalu.
Među prvim takmičenjima održanim na stadionu je i Evropsko prvenstvo za košarkašice 1954. godine. Stadion je bio domaćin prvog Svetskog prvenstva u rukometu za žene 1957., kada je Jugoslavija osvojila bronzu, a na njemu je reprezentacija Jugoslavije igrala mečeve Dejvis kupa 1956. Održani su i neki veoma zanimljivi događaji, kao što je španska korida, automobilska fudbalska utakmica sa velikom loptom, koju su šutirale „fiće“ i još nekoliko drugih.
Stadion je bio u veoma lošem stanju, jer godinama u njega nije ulagano. Tako da je 28. septembra 2011. počela njegova kompletna rekonstrukcija, a završetak radova se očekuje 2014. godine. Troškovi obnove iznose oko 647 miliona dinara, a stadion će nakon rekonstrukcije moći da primi 10.500 gledalaca.
(Izvor Vikipedija)

Gradonačelnik Beograda uručio je predstavnicima rok bendova plakete Grada Beograda „za doprinos razvoju avangardnog zvuka i povratak beogradskog duha“ rekao da je ovo veliki trenutak za Beograd, jer Taš posle velike rekonstrukcije, koja je trajala pet godina, ponovo pripada Beograđanima. Istakao je da mnogo pozitivne energije ovog prostora sada mogu da osete i nove, mlade generacije. Muzičari su oduševljeni izgledom ovog rekonstruisanog zdanja i iskoristili su priliku da se zahvale Gradu Beogradu što se setio njih i pre svega što je ovo kultno mesto i rokenrol vraćen Beograđanima.

Svi očekuju se da će ovde nastupati evropske i svetske zvezde.

Kompletna rekonstrukcija stadiona je završena sredinom aprila 2016. godine, a još ranije je najavljeno da će u julu ove godine biti odigran Dejvis kup meč Srbija – Velika Britanija.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login