Pesnikinja Romana Redžić Todorović u gostima kod SJAJNIH VESTI

INTERVJU, KNJIŽEVNOST  

SJAJNE VESTI SA ROMANOM REDŽIĆ TODOROVIĆ

Romana Redžić Todorović rođena je u Tuzli, 31. 12. 1965. godine u novogodišnjoj noći i kako kaže slavi život svakim gestom, svakom rečju. Za sebe kaže da ceo život piskara, ali nije čuvala te pisanije – bacala ih je. Ozbiljnije piše poslednje 4 godine u Beogradu, gradu u kome je već 30 godina.

SJAJNE VESTI: Zdravo Romana! Vrlo interesantno ime! To smo konstatovali kad smo te upoznali u zgradi RTV BG. O tvojim pesmama priča se i danas, ali u veoma uskom krugu ljudi. Znamo da su pisci i pesnici malo zapostavljeni u medijima pa smo rešili smo da te pitamo: Ko je, Šta je i Zbog čega je Romana 🙂

ROMANA REDŽIĆ TODOROVIĆ: Romana je, pre svega majka. To je uloga koja me ispunjava i koja, apsolutno daje smisao svemu što sam i što radim. Naravno da me kao ličnost ne čini samo to. I domaćica sam i supruga, drugarica, dete, žena i pesnikinja naravno. Da bih bila celovita ličnost, moram sve te uloge da igram na pravi način. A jedini pravi način je da se to uradi punim plućima i raširenim krilima. Pokušaću pesmom da sebe približim publici:

ONA

Ona je majka
Devojčica
Svetica, bludnica
I žena, mila i snena
Ona ume da se smeje
I da plače
Da se u klupko bola pretvori
Bajku od zvezda i snova da stvori.
Ume da razbije i grize
Da grli i miluje
Da se pocepa na pola
I opet bude cela, hrabra i smela.
Ona je dete
Sto traži pažnju
I ume tako lepo da voli
Zna, kada treba životu šamar da udari
Kada je zaboli
O, kako zna da se igra
I pleše
Nije joj lako prići
Ni u korak sa njom ići
Neobuzdana i divlja
Zanesena i divna
Ume da bude kao noć tamna
I kao sunce da sija
Ona je
Ona je
Sama

SJAJNE VESTI: Svakako da je danas zastupljenost poezije u medijima veoma malo, pa nas interesuje tvoje mišljenje o tome. Konkretno, da li se slažeš sa našom konstatacijom i ako se slažeš da li postoji neki načini da se na to utiče, kako bi se stvari promenile?

ROMANA REDŽIĆ TODOROVIĆ: Slažem se da je poezija veoma malo zastupljena u medijima. I, uopšte, poezija se malo čita. Proza je zastupljenija. Verujem, da za poeziju treba posedovati poseban senzibilitet. Zaista ne znam da li se stvari mogu značajnije promeniti. Nažalost, nisam optimista. Sve je usmereno ka materijalnom. Površnost je zavladala u svim sferama života. Prepustiti se emocijama, baviti se sobom i zaroniti u dubine svog bića, nije ni malo lak posao. I mislim da je to jedan od razloga zbog čega poezija nije popularna. Naravno, bitan momenat je i to što se od poezije ne može živeti. Jedino što ja, kao jedinka, mogu da učinim je da podržim svaku akciju i manifestaciju tog tipa. Kao npr. Beogradski čitac, književni maraton. Nastupala sam u 8 ujutro. I umorna i nenaspavana sam govorila stihove pre nekoliko ljudi. I nisam imala dilemu da li treba da ustanem i budem prisutna. To je moj doprinos.

SJAJNE VESTI: Malo smo istraživali i preko nekih ljudi smo saznali da imaš objavljene pesme u više zajednickih zbornika i to ARTE STIH VOL 2 i 3, PJESME KOJE ŽIVOT ZNAČE, ZAGRLI ŽIVOT. Jesmo dobri u istraživanju? 🙂 Naravno imaš i svoju samostalnu zbiku: „S BOLOM NA TI“. Nas interesuje odakle ideja za naslov ove pesmarice?

ROMANA REDŽIĆ TODOROVIĆ: To je jedno od pitanja koje mi je postavljeno više puta. Naslov je nastao tako što me je inspirisao razgovor sa jednom sjajnom ženom. Razgovarale smo o nekim problemima. Rekla mi je tada NEMOJ BEŽATI OD BOLA. PROĐI KROZ NJEGA. ZAUSTAVI SE I IZDRŽI. KADA TO PREŽIVIS I KRENEŠ DALJE, BOL ĆE OSTATI IZA TEBE. To je promenilo moj način gledanja na život. Nateralo me na razmišljanje. Bol se može posmatrati i doživeti kao prijatelj koji ti daje odličnu životnu lekciju. I kao neprijatelj, ispred koga ću stati, pogledati u oči i reći NEDAM SE, PREGAZIĆU TE. U tom smislu, sam sa bolom na Ti. Ova zbirka je izašla u izdanju izdavačke kuće Arte, urednik Miodrag Jakšić.

SJAJNE VESTI: Videli smo te na književnom maratonu u Čuburskom parku, pored spomenika „Beogradskom čitaču”. Nama je jako žao što smo žurili pa se nismo ispričali. Možda je ovo prilika da nam kažes svoje utiske?

ROMANA REDŽIĆ TODOROVIĆ: To je sjajna manifestacija na kojoj se promoviše lepa pisana reč. Kulturni događaj koji treba Beogradu i beograđanima. Bilo mi je zadovoljstvo biti deo te priče. Moj termin je bio rano ujutro. Bilo je to zanimljivo iskustvo. Malo ljudi, usputni prolaznici koji su zastali da vide i čuju šta se to dešava. Poeziju obično govorim u nekim dvoranama, boemskim kafanama sa pesnicima. Tako da je ovo bilo nešto novo za mene. I nadam se učestvovanju i sledeće godine.

SJAJNE VESTI: Teme vaših pesmama su veoma interesantne. Interesuje nas koje su to poruke koje želite da pošaljete u etar?

ROMANA REDŽIĆ TODOROVIĆ: Imam veoma nizak prag tolerancije na laž, licemerje i površnos. A lagala bih kad bih rekla i pričala o nekim porukama koje želim da šaljem u etar. Nemam uopšte nameru da šaljem poruku bilo kome. Pišem zato što moram. To je lek za mene. Da se vratim na naslov moje zbirke „S BOLOM NA TI“. Pišući poeziju, ja se suočavam sa bolom i na taj način. Moram sebi da dozvolim, da ga osetim, da ga zagrlim, da bih ga pretočila u stih. To je jedini razlog pisanja poezije. Ali bih, svakako, bila srećna ako nekoga moje pesme dotaknu i pokrenu.

SJAJNE VESTI: Muzika je naša nezaobilazna tema u intervjuima. Šta sluša Romana kada ne piše stihove?

ROMANA REDŽIĆ TODOROVIĆ: Ja volim i slušam rock muziku. Dire Straits, Neil Young, Tom Weits, Guns N Roses, Bob Dylan, … i mnoge druge. Volim i klasiku u posebnim trenucima kada se opuštam. Šopena posebno. Uz Šopena plačem. Uvek. Ničim izazvano. I to me inspiriše.

SJAJNE VESTI: Koliko ti znače nastupi, druženja sa pesnicima?

ROMANA REDŽIĆ TODOROVIĆ: Volim da se družim sa pesnicima i boemima. Valjda zbog onog, slično se sličnom raduje. Volim da govorim poeziju pred publikom. Volim i scenu. Tu se igram. Tu sam svoja. Nesputana i opuštena. Ne moram da sečem misao i da strahujem da li će me razumeti. U tom svetu je ono sto smatraju ludošću, način života i poimanja sveta oko sebe. Kafana je idealno mesto za ta dešavanja. Ne volim domove kultura, biblioteke. Kafana je za poeziju. Ovo je smela izjava za jednu ženu i majku. Tako kažu. Ali, ja sam pesnik i ne marim za to šta će reći svet. Dakle, Živeli!

SJAJNE VESTI: Čujemo da si fenomenalan kuvar. Jedan specijalitet po želji opiši u 3 rečenice.

ROMANA REDŽIĆ TODOROVIĆ: Volim da kuvam. Da mesim torte, kolače, kiflice, pogače. Ne bih ja da izdvajam neki specijalitet. Morala ekipa Sjajnih vesti da dođu i degustiraju. Važna stvar kada kuvaš je da se doda specijalni začin, dobru volju, radost pri spremanju i ljubav prema onima kojima služis jelo. Bez toga ništa. Pa izvolite!

SJAJNE VESTI PONOVO: Nemam običaj da komentarišemo odgovore ali ovo je jedintvena prilika da se zahvalimo na pozivu i da kažemo da volimo da jedemo pa smo sigurni gosti 🙂

SJAJNE VESTI: Izdvoj nam jednu interesantnu stvar iz emisije DRUGA STRANA RAČUNARA u kojoj si gostovala sa nama, a da to nismo bili mi 🙂

ROMANA REDŽIĆ TODOROVIĆ: Emisija DRUGA STRANA RAČUNARA je sjajno osmišljena. Poseban ton daju dva sjajan voditelja Peđa i Vladan. Sve vreme prave odličnu atmosferu. Imaju uvek sjajne goste, zanimljive ideje. Imala sam užasnu tremu dok se nisam dočepala mikrofona. I onda je trema kao rukom odnesena. Tu je bio i moj prijatelj Maroni koij čini čuda sa gitarom. Jedna odlična emisija, sjajna noc uz sjano društvo. Pozivam Peđu i Vladana da nas okupe ponovo!

SJAJNE VESTI: Planovi za blisku budućnost?

ROMANA REDŽIĆ TODOROVIĆ: Nemam neke planove. Ali imam želje. I volju da se potrudim da ih ispunim, ono što je u mojoj moći. A za ostalo ću da se molim. Želim da jednog dana udam ćerke. Da budem baka na rolerima. S obzirom da pišem poeziju, da letim putem mašte, da mi je glava u oblacima, nemam vremena da starim.

Plan mi je da budem zaljubljena zauvek. Da ne mislim koliko dobijem, već koliko dam.

Da pišem, da volim, da se igram dok ne zaspim. A druga zbirka? Pa nadam se da ce biti jednog dana. Ne žurim.

ROMANA, HVALA MNOGO NA DRUŽENJU!

SVE NAJBOLJE!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login