Reč duga petnaest vekova

RELIGIJA  
Reč duga petnaest vekova

Pravoslavna Crkva ima veliki broj svetitelja još od prvih dana života Crkve. Jedan od najpoznatjjih je svakako Sveti Jovan Zlatoust (Hrizostom) kojeg Crkva proslavlja kao jednog od najvažnijih Otaca Pravoslavlja. Osim brojnih beseda, pouka, poslanica (bio je i konstantinopoljskim Patrijarhom) ovaj Svetitelj koji je živeo od 347 do 407 godine sastavlja i tekst Svete Liturgije koja je i danas u opštoj bogoslužbenoj upotrebi.
„Sjajne vesti“ donose Vam bogonadahnutu Vaskršnju besedu Svetog Jovana Zlatousta kojom svima vernicima koji proslavljaju želi srećan Praznik nad praznicima. Hristos Voskrese!

Ako je ko pobožan i bogoljubiv, neka se naslađuje ovim divnim i svetlim slavljem. Ako je ko blagorazuman sluga, neka radujući se uđe u radost Gospoda svoga. Ako se ko namučio posteći se, neka sada primi platu. Ako je ko od prvog časa radio, neka danas primi pravedni dug. Ako je ko došao posle trećega časa, neka praznuje sa zahvalnošću. Ako je ko stigao posle šestoga časa, neka nimalo ne sumnja, jer ničim neće biti oštećen. Ako je ko propustio i deveti čas, neka pristupi ne kolebajući se nimalo. Ako je ko stigao tek u jedanaesti čas, neka se ne plaši zakašnjenja: jer ovaj divni Gospodar prima poslednjeg kao i prvog, odmara onoga koji je došao u jedanaesti čas, kao i onoga koji je radio od prvoga časa. I poslednjeg miluje i prvoga dvori; i onome daje, i ovome daruje; i dela prima, i nameru celiva; i delanje ceni, i prinos hvali. Stoga dakle, uđite svi u radost Gospoda svoga; i prvi i drugi, platu primite; bogati i ubogi, jedni s drugima likujte; uzdržljivci i lenjivci, dan poštujte; vi koji ste postili i vi koji niste postili, veselite se danas! Trpeza je prepuna, naslađujte se bogato svi! Tele je ugojeno; neka niko ne iziđe gladan; svi uživajte u bogatstvu dobrote! Neka niko ne oplakuje siromaštinu, jer se javi opšte Carstvo. Neka niko ne tuguje zbog grehova, jer oproštaj zasija iz groba. Neka se niko ne boji smrti, jer nas oslobodi Spasiteljeva smrt: ugasi je Onaj koga je ona držala, zapleni ad Onaj koji siđe u ad, ugorča se ad okusivši telo Njegovo. I predviđajući to, Isaija zaklikta: ad se ugorča susrevši Te dole! Ugorča se, jer opusti; ugorča se, jer bi ismejan; ugorča se, jer se umrtvi; ugorča se, jer bi srušen; ugorča se, jer bi okovan; primi telo Hristovo, a naiđe na Boga; primi zemlju, a srete nebo; primi ono što vide, a pade u ono što ne vide. Smrti, gde ti je žalac? Ade, gde ti je pobeda?
Vaskrse Hristos, i ad se stropošta!
Vaskrse Hristos, i padoše demoni.
Vaskrse Hristos, i raduju se anđeli.
Vaskrse Hristos, i život živuje.
Vaskrse Hristos, i nijednog mrtvog u grobu.
Jer Hristos, ustavši iz mrtvih, postade prvina preminulih. Njemu slava i vlast kroza sve vekove.

Amin!
Hristos vaskrse!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login