Oprez: Ujedi insekata mogu biti kobni, brza reakcija spasava život

MEDICINA, ZDRAV ŽIVOT  
Oprez: Ujedi insekata mogu biti kobni, brza reakcija spasava život

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

Alergijske reakcije na ujede insekata mogu biti veoma opasne ukoliko ceo organizam odreaguje i tada samo brza reakcija spasava život, upozoravaju lekari. Takvi slučajevi su vrlo retki, ali se događaju s vremena na vreme. Prošle nedelje je u Nišu tridesetpetogodišnjak preminuo zbog anafilaktičke reakcije na ujed.

U ovakvim slučajevima mora urgentno da se reaguje, kažu na klinici Bocokić.

„Ukoliko se desi anafilaktički šok mora da se reaguje u roku od 10 minuta, inače ishod može biti fatalan“ – kaže dr Aleksandra Bocokić Stefanović specijalista kliničke imunologije.

Tada se javljaju otežano disanje, pad pritiska, nesvestica. Međutim, smrtni ishod je veoma redak. Najčešće se dešavaju lokalne reakcije kao što su otoci prečnika do 5 cm, koji su bezazleni. Može da se javi i proširena lokalna reakcija, upozoravaju.

„Ako vas insekt ujede za prst a otekne vam cela ruka, treba da se javite lekaru“ – dodaje dr Bocokić Stefanović.

U Hitnoj pomoći kažu da i lokalna reakcija na otrov insekta može da bude opasna ako se ujed dogodi u ustima ili mekom tkivu gde može da blokira disajne puteve.

„Obično kažemo pacijentima da obeleže flomasterom otok i ukoliko se on proširi u roku od 10 do 15 minuta, treba da reaguju. Međutim, ukoliko ih insekt ujede za unutrašnjost usta ili jezik, moraju odmah da zovu Hitnu pomoć jer može brzo da nastane gušenje“ – dodaju.

U situacijama preosetljivosti i šoka, terapija je adrenalin. Postoje injekcije adrenalina, sa tačno određenom dozom, koje bi ljudi koji znaju da su preosetljivi trebalo da imaju kod sebe. Međutim, to je u Srbiji retkost, a problem je i što osobe koje nikada nisu bile preosetljive na ujede mogu to postati svaki sledeći put, upozoravaju lekari. Reakcija, takođe, ne mora da zavisi od broja ujeda.

„Ako vidite da neko ima jaku reakciju na ujed insekta, stavite ga u ležeći položaj, podignite mu noge i odmah zovite Hitnu pomoć“ – dodaju.

I KRPELJI MOGU BITI OPASNI

S prolećem i bujnom vegetacijom počinju da ujedaju i krpelji. Oni mogu da prenesu lajmsku bolest, upozoravaju lekari. Ako se javi crvenilo na mesto ujeda, otok limfnih žlezdi, mora da se reaguje u roku od 24 sata. Tada pacijenti treba da uzimaju antbiotike. Može biti veoma opasno ako pacijenti zanemare prve ujed insekatasimptome, dodaju.

„Ukoliko imaju bilo koji od ovih simptoma, pacijenti moraju da se jave infektologu. Inače, kasnije bolest može da zahvati zglobove i centralni nervni sistem. U tom slučaju se vrlo teško prepoznaje jer simulira puno različitih bolesti“ – kaže dr Aleksandra Bocokić Stefanović.

Zato je terapija antibioticima nakon ujeda krpelja poželjna, kao preventiva od lajmske bolesti, dodaje.

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak-intervju je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login