Da budeš jak i zdrav ko dren – konzumiraj od drenjina sok i džem

ZDRAV ŽIVOT  
Da budeš jak i zdrav ko dren – konzumiraj od drenjina sok i džem

SJAJNE VESTI DONOSE PRIČU O DRENU

Jaki i zdravi ljudi ne upoređuju se slučajno sa drenom. Izreka „zdrav kao dren“ na ovim našim prostorim se koristi od davnina, što samo dokazuje da su naši preci itekako bili svesni blagotvornih moći ove samonikle biljke. Priroda je darežljiva prema čoveku. Na svakom koraku ona mu nesebično nudi svoje lekovite plodove. Tako je i sa drenom, jer ga ima u izobilju, najčešće u šumama listopadnog drveća, na njihovim osunčanim stranama, na suvom i kamenitom tlu.

Drenjine, kiselo-slatki plodov crvene boje, mogu se brati tokom celog leta. One su karakteristične po svojim hranljivim svojstvima, po visokoj koncentraciji vitamina C i prirodnih šećera. Organska kiselina, pektin i tanin takođe su zastupljeni u plodu drena. Poređenja radi, sadržaj askrobinske kiseline u drenjinama je duplo veći nego u narandžama.

Najbolje je da se drenjine konzumiraju sveže, jer su tada najzdravije. Od njih se prave i odlični džemovi i voćni sokovi, a često se i suše za čaj. Osim ploda, lekovite sastojke sadrže i svi drugi delovi drena – cvetovi, listovi, kora i koštice.
Drenom se leče razne boljkemalokrvnost, šećerna bolest, proliv, bubrežna oboljenja, upale grla, boginje i mnoge druge. Plodovi i ulje od semenki drena koriste se za spravljanje krema koje regenerišu kožu. Protiv groznice veoma efikasno deluje čaj od kore stabla drena.

Džem i sok jako su korisni za creva i druge organe za varenje. Oni su jednostavi za pripremu, pa bi svako domaćinstvo, zarad zdravlja svojih ukućana, trebalo da ih ima u svom špajzu. Zato Vam poklanjamo recepte za njihovu pripremu.

Recept za voćni sok
Sastojci koji su potrebni da bi se napravio sok od drenjina su sledeći:
– 10 litara vode,
– 4 kg drenjina (zrelih)
– 2 kg šećera
U 6 litara ključale vode dodajte oprane i iseckane drenjine i kuvajte ih 20 minuta. Nakon što se ohlade ispasirajte ih. Masu u gazi ili presi preliti sa ostatkom vode i ponovo prokuvati još 15 minuta. Zatim ih još jednom ispasirajte. Sledeći korak je dodavanje šećera i kuvanje na blagoj vatri dok šećer ne počne da se topi. Onda pojačajte vatru i ostavite da se sok kuva još 10 minuta. Nakon toga sok sipajte u čiste i tople flaše i hermetički ih zatvorite. Kada jednu flašu načnete obavezno je čuvate u frižideru da se sok ne bi ukiselio. Sok po ukusu pijte razblažen vodom.

Recept za džem
Količina plodova drenjina, vode i šećera treba da bude srazmerna. Na primer, na 5 litara vode idu 5 kilograma drenjina i 5 kilograma šećera. Plodove operite i prelijte ključalom vodom i ostavite ih prelivene da odstoje 5 minuta. Zatim ih ocedite i ispasirajte i stavite ih da se kuvaju u šerpi zajedno sa šećerom. Smesu kuvajte na umerenoj vatri do ne postane gusta, otprilike 3 sata. Dok je još vruć, džem sipajte u prethodno oprane, tople tegle i otvorene ih stavite da na temperaturi od 100 stepeni odstoje u rerni 15 minuta. Izvadite tegle iz rerne i stavite hermetičke poklopce. Čuvajte ih na suvom, hladnom i tamnom mestu.

foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login