Prvi srpski pčelarski priručnik

ISTORIJA, PČELARSTVO  
Prvi srpski pčelarski priručnik

SJAJNE VESTI PIŠE MILAN STEPANOVIĆ

Avram Maksimović (Sombor, 1772 – Sombor, 1845), dugogodišnji sveštenik somborske Svetođurđevske crkve, bio je pasionirani pčelar i prirodnjak (dugo godina bio je i član prestižnog Bavarskog pčelarskog društva).
Maksimović ima i najveće zasluge za preseljenje prve Srpske učiteljske škole (Preparandije) iz Sentandreje u Sombor 1816. godine, a zahvaljujući njemu ova škola je opstala u kriznim godinama svog postojanja (1829-1831). Dugo godina bio je i predsednik konzistorije (duhovnog suda) Eparhije bačke, a pred kraj života izabran je, u martu 1845. godine, za prvog predsednika tek osnovane somborske Srpske čitaonice.
Kao vrstan poznavalac pčelarstva, Avram Maksimović je 1810. g. objavio prvi srpski pčelarski priručnik, sa nazivom „Novi pčelar“. Knjigu je štampao u Budimu, na 237 stranica, a na spisku pretplatnika nalazilo se 368 imena, od kojih je preko sto bilo iz Sombora i najuže okoline. Istovremeno su objavljena dva izdanja ove knjige, koja su se neznatno razlikovala (druga knjiga objavljena je sa nazivom „Pčelar“). Razlikovala ih je posveta karlovačkom mitropolitu Stefanu Stratimiroviću, kao i predgovor iz knjige „Pčelar“ (napisan v Sombor 12. maja 1810), u kome su poimenice navedene i sve pčelarske knjige koje je Maksimović dobio iz mitropolitove biblioteke, a koje nisu bile pomenute u izdanju knjige sa naslovom „Novi pčelar“. Maksimovićev pčelarski priručnik nastao je na osnovu njegovog prevoda knjige o pčelarstvu jezuite i prirodnjaka Ludviga Miterpahera (1734-1814), a rukopis prevoda (132 lista, napisana u Somboru 1806) Maksimović je dao na ocenu mitropolitu Stratimiroviću. Mitropolit mu je, ubrzo, poslao još nekoliko knjiga o pčelarstvu iz svoje biblioteke, autora Pankla, Reumira i Rima, sa preporukom da i iz njih povadi i prevede ono što proceni kao najvažnije. Maksimović je tako i učinio, pa su prikupljeni izvodi, složeni u jedan priručnik, učinili da njegova knjiga o pčelarstvu bude jedna od najboljih u Evropi tog vremena.

Veliki pozdrav iz Sombora

SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "Prvi srpski pčelarski priručnik"

  1. Pingback: Uputstvo za pčelare na bunjevačkom iz 18. veka - Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login