Treći otvoreni poziv studentima za produkciju audio i video radova

FILM, UMETNOST  
Treći otvoreni poziv studentima za produkciju audio i video radova

SJAJNE VESTI ZA STUDENTE

U okviru tempus projekta „Studentska audio i video produkcija“ od 15. maja do 30. juna 2016. godine traje Treći otvoreni poziv studentima za produkciju audio i video radova. Cilj projekta ovog projekata je uticaj na mobilnost studenata i sastavljanje produkcionih timova koji će povezati studente akademija i škola iz različitih država, uz aktivno učešće profesora. Projekat podrazumeva konkretan rad na proizvodnji filmova, a suština je u mobilnosti studenata, sastavljanju produkcionih timova koji će povezati studente akademija i škola iz različitih zemalja, uz aktivno učešće profesora.
Svi uslovi konkursa i način na koji se možete prijaviti nalaze se na sajtovima www.myartvision.net (omogućuje studentima da se predstave, prezentuju svoje radove, izlože ideje i potraže saradnike za realizaciju budućih projekata) i www.studavp.net

Ovaj Tempus program Evropske Unije nastao je 1989. godine sa idejom da pomogne modernizaciju visokog obrazovanja. To je akronim koji u prevodu znači: Panevropska šema za mobilnost na nivou univerzitetskih studija. Iako se ideja godinama razvijala, širila i modifikovala, suština povezivanja studenata i profesora iz različitih sredina – ostala je nepromenjena. Cilj Tempus projekta „Studentska audio i video produkcija“ (StudAVP) je stvaranje podsticajnog okruženja za AV produkciju studenata osnovnih i master studija iz Srbije, BiH, Albanije, Slovačke, Slovenije i Bugarske.

„Gledao sam filmove realizovane u prošloj godini. Sada sam imao priliku da pogledam ovogodišnju produkciju. Iskreno sam iznenađen koliko je projekat napredovao, koliko su svi filmovi, dokumentarni, igrani, kao i audio-radovi, na visokom nivou. Ovaj projekat ne obuhvata saradnju samo u okviru jednog regiona, grada ili akademije već mnogo šire. Vrlo dobro znam koliko je teško sve to organizovati i učiniti da funkcioniše. Sama ta činjenica je svojevrstan uspeh ‒ ne samo radovi koji su nastali već saradnja koja je ostvarena tokom celokupnog produkcionog procesa. Mislim da je to najvrednije od svega“ – rekao je za RTS Jan Zakonjšek, docent Univerziteta u Ljubljani.

„Studentska audio i video produkcija“ ulazi u treću i poslednju godinu realizacije. Do sada su prošla dva ciklusa produkcije. U prvoj godini proizvedeno je 12 radova, u drugoj 18, a pred nama je treći ciklus.

Koordinator projekta Miodrag Medigović, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, kaže da će se ovog puta realizovati samo jedan igrani film, ali da će najvažniji biti kvalitet predloženog rada.

„S ponosom mogu da kažem da je ove godine proizvedeno više od šest sati programa. Ovim rezultatima su nesumnjivo doprineli i mediji koji su se aktivno uključili u projekat, među njima i RTS“.

Gledaoci RTS-a imaće priliku da gledaju igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove, nastale u drugoj godini projekta „StudAVP“. U ponedeljak 23. maja 2016, na Drugom programu RTS-a, u 20.30, moći će da pogledaju četvrti deo mini serijala „Poveži se“, koji prati razvoj projekta.
Četvrta epizoda snimljena je u Sarajevu na Sedmom susretu predstavnika šesnaest partnerskih organizacija koje učestvuju u projektu. U emisiji su predstavljeni autori filmova, mentori, kao i domaćin susreta – Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu.

(Izvor: RTS)

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login