„Čepom do osmeha“ – Akcija skupljanja čepova za pomoć deci sa invaliditetom

HUMANOST  
„Čepom do osmeha“ – Akcija skupljanja čepova za pomoć deci sa invaliditetom

SJAJNE VESTI O AKCIJI SAKUPLJANJA ČEPOVA

Na primeru dobre prakse Slovenije, Vanje Petković iz Novog Sada je inicirala pravljenje akcije “Čepom do osmeha”. Sa svojim Udruženje „Čepom do osmeha“ ona je već postala poznata i utemeljila je svest o pre svega humanoj strani, a i o zaštiti životne sredine. Vanja je tokom svojih studija saznala za ovaj primer dobre prakse, gde je pokrenuta humanitarna akcija recikliranja čepova sa ciljem prikupljanje sredstava za pomoć deci sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju u obrazovno školskom procesu. Akcija se zasniva na prikupljanju plastičnih čepova, koji se recikliraju. Novcem dobijenim od reciklaže se oboleloj deci obezbeđuju ortopedska pomagala.

Do sada je akcijom „Čepom do osmeha“ kupljeno dosta pomagala, a danas ovu akciju podržavaju brojne institucije i kompanije. Vrtići i škole su za sada najaktivniji i najradije se odazivaju akciji. Naročito je važno što ovakva akcija ima trostruku ulogu, a to je da se otpad reciklira, da se misli o svojoj sredini i da se razvija humanost i solidarnost kod dece i ljudi.

Kako postaviti kutiju za prikupljanje čepova?

Kutiju, pogodnu za sakupljanje čepova, malo dekorišete (može i ne mora, ali kreativne vaspitačice i deca po vrtićima imaju sjajne ideje i prave genijalne kutije), odštampate i zalepite naš logo ( koji možete preuzeti na sajtu u delu MEDIJI) i animirate okolinu da donose čepove. Možete među fotografijama na našoj FB stranici da pogledate kako izgledaju neke kutije. Bilo bi lepo kada postavite kutiju da fotografišete pa da nam pošaljete na mail cepomdoosmeha@gmail.com ili u poruci na FB da objavimo na našoj FB stranici. Više o načinu postavljanja kutije na adresi: http://cepomdoosmeha.org.rs/sr/kako-postaviti-kutiju

Za koga se prikupljaju čepovi u ovom trenutku?

U svakom trenutku možete znati za koga se trnutno prikupljaju čepovi. Ovo udruženje se pobrinulo da redovno ažurira svoju stranicu pa klikom na ovaj link to možete i saznati.

Ukoliko želite da kontaktirate nekoga iz ovog udruženja to možete učiniti tako što ćete posetiti sekciju Kontakt na njihovom sajtu.

„Sjajne vesti“ podržavaju ovu akciju u nadi da će se na ovaj način pomoći deci sa invaliditetom.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login