Pravilno zalivanje vrta – važan preduslov njegovog raskošnog izgleda

EDUKACIJE, POLJOPRIVREDA  

SJAJNE VESTI DONOSE SAVETE ZA PRAVILNO ZALIVANJE VRTA

Da bi Vaš vrt izgledao bujno i raskošno neophodna mu je adekvatna nega. Jedan od najvažnijih poslova u održavanje svake zasađene površine jeste njeno zalivanje. To je poznato i svakom laiku, ali da bi se svim biljkama koje ukrašavaju vrt obezbedili najbolji uslovi za njihov pravilan rast, potrebno je ipak malo iskustva u baštovanstvu.
Veoma je važno znati da različite biljke imaju i različite potrebe. Nekima odgovara vlažnije zemljište, dok je drugima potrebno manje zalivanja. Osim toga, količina vode za zalivanje određuje se prema strukturi zemljišta od koje zavisi apsorpcija i zadržavanje vode u zemlji.
Jedna od najčešćih grešaka neiskusnih vrtlara jeste zalivanje biljki po najvećoj vrućini i najjačem suncu. Biljke treba zalivat rano ujutru, jer će im se tako tokom čitavog narednog dana obezbediti potrebna vlažnost zemljišta. Nije pogrešno ni zalivanje kasno uveče, ako Vam je tako lakše zbog drugih obaveza.
Iskusni baštovani tvrde da su ređa i obimnija zalivanja najbolja.

Po kvadratnom metru optimalna količina vode treba da iznosi 20 l

Da bi voda dopirala dublje i time se duže zadržavala u zemljištu, sloj na površini tla treba da bude rastresit, pa ga je najbolje, ako je to izvodljivo, redovno okopavati.

Travnjak

Tek zasađeni travnjaci zahtevaju dosta pažnje i potrebno ih je zalivati dva puta dnevno, ujutru i to što je moguće ranije, kao i uveče, nakon zalaska sunca. Da bi zalivanje bilo ravnomerno koristite prskalice. Optimalna količina vode je 10 l po metru kvadratnom, jer će tako ona dopreti do potrebne dubine od 15 cm. Kada na zalivenoj površini počnu da se stvaraju barice, znači da ste travnjak snabdeli dovoljnom količinom vode. Nakon što trava na novoformiranim zelenim površinama prvi put dostigne 15 cm visine, možete redukovati zalivanje na jednom dnevno – ili u rano jutro ili kasno uveče. U proleće i u jesen, kada nema velikih vrućina i jakog sunca, travnjak zalivajte po potrebi.

Drveće

Mladim drvenastim biljkama treba obezbediti vlažnost tla do dubine od 30 cm. Da li je zemlja dovoljno vlažna najbolje je proveriti uzimanjem uzorka sa te dubine. Zemlja koju smo uzeli za uzorak treba da bude lepljiva ako ima dovoljno vlažnosti. Ukoliko se rastura, to je znak da je suva i da je potrebno zalivanje koje treba da bude obilno. Mlado drveće zahteva češće zalivanje, ali ako je godina kišovitija, neće ni biti potrebe za zalivanjem. Starija stabla koja su razvila korenov sistem imaju znatno manje potreba za vodom. U svakom slučaju, ako je potrebno zalivati drveće, to obavljajte ujutru ili uveče

Ruže

Ruže su cveće koje dobro podnosi i loše uslove zahvaljujući svom dubokom korenu. Međutim, ako želite da budu bujne i pune pupoljaka, morate im obezbediti određenu vlažnost zemljišta. Obzirom da im je koren dosta dubok, treba ih zalivati obilno ali ređe. Površina tla treba da bude rastresita, kako bi voda mogla da dospe do odgovarajuće dubine u zemlji. Ako ruže zalivate uz pomoć creva, vodite računa da voda ne prska celu biljku, već samo njeno podnožje. Nakvašeni listovi podložniji su bolestima. Takođe, zalivajte pod slabim pritiskom, jer jaki mlazevi sabijaju zemlju i na taj način doprinose pojavi raznih oboljenja i erozije.

Četinari

Četinari vole konstantnu vlažnost zemljišta, ali nikako preteranu. Zato ih treba polivati često i sa malom količinom vode. Mladi četinarski zasadi su jako osetljivi na velike vrućine. U takvim uslovima biljke mlađe od tri godine zalivajte svake večeri, najbolje što kasnije. Nakon toga, biljka će već dobro razviti koren, pa će i njene potrebe za vodom drastično opasti. Starijim zasadima dovoljno će biti jedno ili dva zalivanja sedmično.

Živa ograda

Žive ograde uglavnom nisu preterano zahtevne i potrebno je da se zalivaju samo tokom najvrelijih letnjih dana. Da bi potrebe za vodom bile manje, koren biljaka možete prekriti 5 cm debelim slojem malča.

foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login