Terapija radioaktivnim jodom uskoro u Nišu

MEDICINA  
Terapija radioaktivnim jodom uskoro u Nišu

SJAJNE VESTI IZ KLINIČKOG CENTRA NIŠ

U Centru za nuklearnu medicinu Kliničkog centra, za mesec i po dana, terapiju će moći da primaju pacijenti koji su operisali karcinom štitaste žlezde. Kako je rekao direktor KC Zoran Radovanović, izgradnja bloka je kompletno finansirana iz donacija.

Ostalo je samo da se uradi poseban kanalizacioni odvod, kažu.

“Pacijenti uzimaju radioaktivni jod, koji delom izbacuju, zbog čega je neophodan poseban kanalizacioni odvod” – kaže direktorka Centra za nuklearnu medicinu Marina Vlajković.

Za lečenje jodom u Kliničkom centru prijavilo se već 10 pacijenata, među kojima su dve osobe mladje od 21 godine. Do sada su pacijenti išli na ovu terapiju u druge centre koji imaju specijalno dizajnirane prostorije za lečenje – u Sremsku Kamenicu, Kragujevac, Ćupriju ili Zlatibor. Godišnje je između 50 i 100 pacijenata išlo na terapije van Niša, a lečenje jednog pacijenta koštalo je Fond za zdravstveno osiguranje 2.000 do 3.000 evra.

“Nakon hirurške intervencije oni su morali da odu u drugi centar, tamo provedu 3 dana i da se sa određenom dozom radioaktivnosti vrate u Niš. Sada će ovde imati kvalitetno lečenje, a prostorije u kojima će boraviti su najlepše opremljene u odnosu na druge ovakve blokove u Srbiji. Obično se one nalaze u nekom podrumu u drugim centrima” – dodaje dr Vlajković.

U ovom bloku će se lečiti i benigna oboljenja štitne žlezde za početak, a u kasnijoj fazi biće to terapijski blok u kome će se lečiti i drugi netiroidni tumori, dodaju u Kliničkom centru.

Šta je radioaktivni jod?

Radioaktivni jod je jedan pouzdan način lečenja mnogih tiroidnih bolesti. Za njega su u našoj sredini vezane mnoge zablude i predrasude. Radioaktivni jod je jedan od izotopa joda. Ovaj jod kao i aktivni jod se nakon peroralnog unosa u organizam koncentriše i skuplja u štitnoj žlezdi. Ovi izotopi su beta emiteri, što znači da njihovo zračenje dopire najviše do 1-2 mm od mesta gde se nalaze. Radioaktivni jod koji se ne veže za štitnu žlezdu izbacuje se preko znoja, mokraće i stolice. On se može primeniti i kod osoba koje su alergične na jod i jodna kontrasna sredstva kao i na hranu jer taj tip alergije nije izazvan samim jodom već kompleksnim jedinjenjima u kojima je jod samo sastojak.
(Izvor: http://www.hashimoto.rs/terapija-radioaktivnim-jodom/)

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak-intervju je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login