Žene iz Čajetine ponovo imaju priliku da koriste mobilni mamograf

MEDICINA  
Žene iz Čajetine ponovo imaju priliku da koriste mobilni mamograf

SJAJNE VESTI IZ ČAJETINE

Od utorka, 7. juna, mobilni mamograf Instituta za radiologiju Kliničkog centra Niš ponovo će biti u Čajetini. Ciljna populacija žena od 50-69 godina su u najvećem riziku od dobijanja karcinoma pa će one prve imati priliku da se besplatno pregledaju, a potom i žene iz drugih dobnih grupa. Sve informacije mogu dobiti u Domu zdravlja Čajetina kao i na broj telefona 061 227 98 44. Za ovaj pregled nije neophodna zdravstvena knjižica, a sprovodiće se radnim danima u vremenu od 9 do 17 časova.

Vlade Republike Srbije još ranije je donela odluku o sprovođenju skrining programa zbog visoke stope smrtnosti i velikog broja karcinoma u Srbiji. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije sprovodi skrining preglede, a kao glavni razlog sprovođenja ove akcije je porast broja obolelih žena od karcinoma dojke. Poslednji podaci govore da se godišnje u Srbiji dijagnostikuje oko 4000 karcinoma, a 30 % ili oko 1200 žena umre od te bolesti. Mobilni mamografi šalju u ona područja gde zbog tehničkih razloga ili nepostojanja radiologa koji je obučen za tu vrstu posla, nije moguće uraditi ovu vrstu medicinskog pregleda.

Mobilni mamograf u opštini Čajetina bio je 2013. godine i tada je pregledano 980 žena. Od ovog broja 77 žena je bilo upućeno na dalje dijagnostikovanje na odeljenje radiologije i hirurgije Opšte bolnice Užice. Nakon detaljnih pregleda otkriveno je 5 karcinoma dojke, pa su te žene operisane i u ovom trenutku su dobro. Redovne kontrole i pregledi na mamografu su značajni za prevenciju ovog karcinoma stoga iz Doma Zdravlja Čajetina pozivaju žene da dođu i da se pregledaju, dobiju svoj nalaz i budu mirne naredne dve, tri godine. Odziv u što većem broju garantuje smanjenje potencijalnih karcinoma. Ovo važi i za sve žene koje su na mografskom pregledu bile 2013. godine.

O programima skrininga u Srbiji

Programi skrininga značajno smanjuju mortalitet od raka grlića materice, raka debelog creva i raka dojke. Skrining predstavlja prepoznavanje do tada neotkrivene bolesti, korišćenjem skrining testa u prividno zdravoj, tj. asimptomatskoj ciljnoj populaciji. Cilj skrininga raka dojke je smanjivanje mortaliteta dok se sa organizovanim skriningom raka grlića materice i raka debelog creva, smanjuju i incidencija i mortalitet.
Organizovani skrining predstavlja masovno pozivanje ciljne populacije na testiranje i tumačenje skrining testova praćeno strogom kontrolom kvaliteta i izveštavanjem. Organizovani skrining se radi u ciklusima na nekoliko godina (2 ili 3, u zavisnosti od vrste skrininga) u skladu sa epidemiološkim i demografskim podacima kao i kadrovskim i finansijskim kapacitetima.
Organizovani skrining je organizaciono zahtevan i složen proces pa je zato neophodno postepeno širiti teritoriju na kojoj se sprovodi u skladu sa obezbeđivanjem svih potrebnih materijalnih i finansijskih uslova kao i edukacije zdravstvenih radnika.
Skrining test se primenjuje sa ciljem ranog otkrivanja bolesti. Treba da bude visoko senzitivan, specifičan i lako primenljiv. Za rano otkrivanje raka grlića materice koristi se citološki bris grlića materice (Pap test), za rano otkrivanje raka debelog creva – imunohemijski test na okultno krvarenje u stolici (iFOB test) i kolonoskopija, a za rano otkrivanje raka dojke, mamografija.

Više o Skriningu u Srbiji možete pogledati na adresi: http://www.skriningsrbija.rs/

DOĐITE I PREGLEDAJTE SE



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login