Novak Đoković postao prvi nosilac mača „Zlatni Vitez – Sveti Stefan Despot Srpski“

NAGRADE  
Novak Đoković postao prvi nosilac mača „Zlatni Vitez – Sveti Stefan Despot Srpski“

SJAJNE VESTI IZ BEOGRADA

Na dodeli priznanja „Vitez fest 2016“ u Starom dvoru, naš najbolji teniser Novak Đoković dobitnik je mača „Zlatni Vitez – Sveti Stefan Despot Srpski“. Odluku o dodeli ovog prestižnog priznanja doneo je upravni odbor Kraljevskog Reda Vitezova, a u Novakovo ime mač je preuzela potparol Aleksandra Radujko. Kraljevski red vitezova uručio je i priznanja svim zaslužžnim institucijama, pojedincima, učesnicima i partnerima koji su pomogli da se održži Vitez fest 2016.

„Mač zaista izgleda impoznatno. Sa velikim poštovanjem večeras stojim ispred vas i sa velikom zahvalnošću organizatorima zbog ove veličanstvene nagrade.“ – rekla je Aleksandra Radujko koja je u Novakovo ime u Starom Dvoru primila ovo priznanje.

Mač je ručni rad kovača Željka Pantića iz Smedereva i replika je srednjevekovnog jednoiporučnog mača Svetog Despota Stefana Lazarevića, sa izgraviranom ornamentikom na oštrici, kožnoj ručki i futroli. Ovaj velelepni mač je specijalno iskovan za ovu priliku uz konsultaciju arheologa i stručnjaka za srednjovekovno oružje Marka Aleksića, i najlepša je istorijska rekonstrukcija svetski priznatog srpskog mača ikada rađena u Srbiji do danas.

Pogledajte prilog RTS-a:

Kako su sami vitezovi izjavili ovaj mač je uručen „najvećem savremenom planetarnom srpskom vitezu Novaku Đokoviću“. Ova vitešška manifestacija održžava se svake godine na praznike Vrbica i Cveti.

Kraljevski Red Vitezova dela sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, sa blagoslovom Blaženopočivšeg Patrijarha Pavla, pod pokroviteljstvom Nj. K. V. Kneginje Linde Karađorđević i njenih sinova Prinčeva Mihajla i Đorđa.
Kraljevska porodica osnovala je Kraljevski Red Vitezova u cilju negovanja i razvijanja tradicionalnih viteških veština i vrednosti, kroz kulturu, duhovnost, umetnost, sport i humanitarni rad. U svom delovanju, Kraljevski Red Vitezova oživljava ono najuzvišenije iz serbskog i vizantijskog zadremalog duha.
Etika i estetika, plemenitost i lepota su ključni ciljevi i uzori kojima teži Nj. K. V. Kneginja Linda Karađorđević i svi birani saradnici Kraljevskog Reda Vitezova, vraćajući vascelom svetu, a i našem potomstvu, najbolju sliku viteške Srbije Sv.Despota Stefana Lazarevića, ktitora Beograda i slave Kraljevskog Reda Vitezova. Na početku 21. veka, Srbski Vitez je brend koji ima snagu i zaleđinu da ponese Srbiju na viši nivo, kao što to čine dvorci na Loari za Francusku, samuraji za Japan...

Više o Kraljevskom redu vizezova možete videti na adresi: http://www.kraljevskiredvitezova.org/

Podsetimo se šta je Novak izjavio posle završetka Rolan Garosa i osvajanja dugo čekanog turnira:

BRAVO NOLE!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login