Završene 59. Zmajeve dečjie igre

DECA, OBRAZOVANJE, PROMOCIJA SRBIJE, UMETNOST  
Završene 59. Zmajeve dečjie igre

SJAJNE VESTI IZ NOVOG SADA

59. Junski programi Zmajevih dečjih igara održani su u Novom Sadu. Preko 7.000 dece i 100 stvaralaca za decu i mlade (iz Srbije, Hrvatske, BiH, Ruske Federacije i Češke) održalo preko stotinu raznovrsnih programa. Festival je trajao 5 dana, a moto ovogodišnjeg skupa nosio je naziv „Pesma ide kroz svet ceo“. Deca su svoju kretivnost i talenat iskazali govorenjem Zmajevih stihova, a kroz koncerte, pozorišne predstave, plesne i baletske izvedbe, izložbe likovnih radova ispoljili su svoje stvaralaštvo i pokazali da je današnje detinjstvo na zavidnom niovu. Ovo je bila prilika da se nauče umetničke veštine, da se deca druže i maštaju, a takođe da otkriju tajne nauke.

Pogledajte priloge koje je uradila RTV:

Laureati ovogodišnjih igara:

„Ja sam lampino dete, tek je u mojoj desetoj godini stigla struja i nije bilo knjiga u mom selu osim srpskih junačkih srpskih pesama i ono što su roditelji znali iz Zmaj Jovine Pevanije“ – rekao je dobitnik Povelje Zmajevih dečjih igara Mošo Odalović

Dobitnik nagrade za popularizaciju književnosti za decu, Petar Milatović iz „Politikinog zabavnika“, rekao je da su oni koji su osnovali „Zabavnik“ 1939. godine, bili na nekom tragu Zmaja i dodao da pokušavaju da sačuvaju u novinama tu radoznalost, to dete u čoveku. Zbog svega toga i dalje je aktuelan slogan „od sedam do 107 godina“.

„Zmaj je jedinstvena figura ne samo zato što je utemeljio našu književnost za decu, već zato što nije bilo tužnijeg čoveka u ovom narodu koji je pevao i zvučao vedrije od Zmaja“ – izjavio je dobitnik nagrade za savremeni izraz u književnosti za decu Peđa Trajković.

„Ako nećeš da me voliš, moram ti predočiti, otići ću u cvećaru i na kaktus skočiti“ – rekao je nosilac Zmajevog pesničkog štapa Goran Novakov.

U okviru ZDI održano je i savetovanje o književnosti za decu i ideologiji, a predstavljene su i nove knjige Zmajevih igara:

– dvojezična Antologija španske poezije za decu i mlade „Šal od papira“ koju je prevela i priredila Bojana Kovačević Petrović,
– knjiga Valentine Hamović „Neprekidno detinjstvo“,
– i novi brojevi časopisa „Detinjstvo“.

„Mi se trudimo da ne preovladava zabava na Zmajevim dečijim igrama nego da to ipak bude jedan festival koji će, pre svega, voditi brigu o literaturi za decu“ – izjavio je direktor Međunarodnog centra za književnost Zmajeve dečje igre Dušan Pop Đurđev.

Ovaj tekst završavamo rečima Miroslava Antića

„Zmajeve dečje igre su za mene bile i ostaće jedine igre u nas koje se ne igraju, nego čine predivan književni, kritičarsko poetski, sociološko – pedagoški, estetski i etički napor da svet najmlađih dobije pravo i časno mesto.“

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login