Danas je počelo leto

ASTROLOGIJA, DOGAĐAJI, ZANIMLJIVOSTI  
Danas je počelo leto

SJAJNE VESTI O POČETKU LETA

Danas je počelo LETO! Stanovnici severne zemljine polulopte sinoć su, 34 minuta posle ponoći, zvanično ušli u leto. U isto vreme za stanovnike na južnoj polulopti počela je zima.
Početak leta interesantan je po činjenici da je u tom momentu Sunce najdalje od nebeskog ekvatora, pa je tog dana u 2016. godini dugodnevica. To znači da je danas obdanica najduža, a noć najkraća Sunce je izašlo u četiri sata i 54 minuta a zaći će u 20 sati i 26 minuta, što znači da će obdanica trajati 15 i po sati, a noć 8 i po sati.
Leto kalendarski traje od 21. juna do 22. septembra.

Verovanje
Postoji jedno interesantno verovanje u vezi leta. Naime, Đurđevdan je dan (slava) sa dosta običaja vezanih za leto. Verovanja u vezi ovog praznika, u srpskom narodu, datiraju još pre nego što je primio hrišćanstvo. Sa druge strane i naučna istraživanja su pre nekoliko godina pokazala da se ovaj datum (06. maj) poklapa i sa sunčevim kalendarom kada se menjajaju njegove energije što je još jedan nezvanični pokazatelj da se na Đurđevdan smenjuju zima i leto.

„Sjajne vesti“ vam žele da lepo provedete ovo najtoplije godišnje doba. Ukoliko pak ne možete da odete do mora neka, more dođe do vas:

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login