Bajski skokak – Sombor

ISTORIJA, ISTORIJA GRADOVA  
Bajski skokak – Sombor

SJAJNE VESTI PIŠE MILAN STEPANOVIĆ

Somborski Bajski sokak jedna je od najstarijih i najpoznatijih gradskih ulica. Ovim imenom nekada je nazivan i deo Glavne ulice, od Svetođurđevske crkve do šanca (Venca), na koji se, u istom pravcu, nastavljao put prema Baji.
Krajem XIX veka ulica je nazvana imenom Rakoci Ferenca, između dva svetska rata nosila je ime kralja Petra I, posle Drugog svetskog rata Žarka Zrenjanina, a zatim je nazvana Vojvođanskom. Zbog značaja koji je ulica dobila izgradnjom pruge i železničke stanice (1869), Bajski sokak je od 1873. g. predstavljao prvu somborsku ulicu sa popločanim kolovozom. Godine 1902. asfaltiran je i trotoar sa obe strane ulice. Prema podacima iz 1902. g. dužina ulice iznosila je 913 metara, a širina kolovoza 5,67 metara. Sačuvan je i opis Bajskog puta iz pera novinara zagrebačkog „Srbobrana“ Manojla Đorđevića, koji 1885. g. piše kako su duž ove ulice posađena drva koja čine krasnu hladovinu, a da su se ispred kuća, koje mahom imaju bašte, nalazile klupe za večernja prijateljska ćaskanja suseda, pa novinar kaže da zavidi Somborcima na tom lepom običaju. Bajski sokak je ušao i u poznatu tamburašku pesmu o ženidbi pesnika Laze Kostića („Kad se ženi Kostić Laka“), a jedna od strofa ove šaljive pesme peva: Bajski sokak pun je graje, / Birgermajster ručak daje.
Za razliku od većine drugih ulica ili puteva, koji su vodili u pravcu okolnih naselja, Bajski sokak je predstavljao pravu gospodsku ulicu, sa velikim brojem lepih prizemnih zdanja, sagrađenih u različitim stilovima, a svoj raskošan arhitektonski lik ulica je dobila tokom druge polovine XIX i s početka XX veka. Ranije su duž ulice bili posađeni platani i jasenovi, koji su, početkom XX veka (1903), posečeni kako bi bili posađeni bođoši u dvostrukim drvoredima. Bođoši danas natkrivaju čitavu dužinu ulice čineći zeleni tunel. Tokom 1925. g. duž Bajskog puta posađeno je, u špaliru, oko hiljadu žbunovih sadnica. Na kraju ulice nekada se nalazio „Jelinjak“, sa velikim brojem četinara.

Veliki pozdrav iz Sombora

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login