Prvi somborski Gradski park

ISTORIJA, ISTORIJA GRADOVA  
Prvi somborski Gradski park

SJAJNE VESTI O PRVOM SOMBORSKOM GRADSKOM PARKU

Odmah po izgradnji železničke stanice (1869) somborske gradske vlasti počele su da uređuju ledinu koja se prostirala između stanice i obližnje bare. Tu je 1870/71. g. zasađen prvi Gradski park koji je, ubrzo, postao omiljeno šetalište i sastajalište Somboraca, bez obzira na znatnu udaljenost od središta grada.
Podizanje parka bilo je u nadležnosti „Odbora za perivoj“, a neposredno je povereno gradskom baštovanu Antonu Vojdeku. Sačuvan je plan parka iz vremena njegovog nastanka, koji je potpisao Rudolf Konrat. Plan je, osim uređenja parka, predviđao i uređenje prostora do bare koja je ovde postojala (sa šetalištima i drvenim mostićima), što nije u potpunosti učinjeno, kao i uređenje gradskog rasadnika, sa istočne strane.
Prvi opis somborskog Gradskog parka ostavio je novinar zagrebačkog „Srbobrana“ Manojlo Đorđević, koji 1885. g. piše kako je načinjen sasvim po „baštovanskoj nauci“krasne lipe, lepi javori, razni špecijaliteti, pa onda „rundo“ i druge forme za grupe cveća. Iskrivudane staze lepo nasute sa šljunkom – prosto krasota. Mirisa i hladovine na sve strane – ne zna čovek gde da sede na srazmerno razmeštenim klupama. Naš domaćin objašnjavaše nam kako su podigli to divno šetalište – koje bi bilo na diku i ukras ma kom prestolnom mjestu. Za čudo, da se za deset godina razvije tolika divota!… Mi smo zbilja uživali u ovom perivoju, završava novinar, uz primedbu da je šteta samo što nije bliže sredini varoši!
Tokom 1896/97. g. podignut je parkovski paviljon, lepo i otmeno zdanje, sa središnjom ovalnom i dve sporedne kupole, u kome se nalazila gostionica sa letnjom baštom. Posle I svetskog rata Gradski park je nazvan imenom kralja Aleksandra, a nakon II svetskog rata imenom Ive Lole Ribara. Prvi gradski park i paviljon postoje i danas, a pored njih su izgrađeni savremeni teniski tereni. U poređenju sa nekadašnjim, današnji park je skoro sasvim zapušten, a od njegovog prvobitnog oblika jedva da je ostalo traga.

Veliki pozdrav iz Sombora

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login