Dobro je znati: prirodni sprejevi protiv komaraca i ujeda ovih insekata

MEDICINA, SAVETI  
Dobro je znati: prirodni sprejevi protiv komaraca i ujeda ovih insekata

SJAJNE VESTI O ZAŠTITI OD KOMARACA I UJEDA INSEKATA

Kada konačno dođe leto, jedino što može pokvariti odmor i uživanje jeste konstantna borba protiv komaraca, malih napasti koje remete miran san i svako veče provedeno na ovorenom. Kako biste se ove godine efikasno zaštitili od njih, ne koristeći veštačka sredstva koja mogu narušiti zdravlje i izazvati alergije, predlažemo Vam da se okrenete organskim sredstvima, kako za sprejeve, tako i za ujede.
Svi ovi saveti mogu vam pomoći u borbi protiv komaraca i onda kada Vas ovi insekti iznenade u toku noći.

Kako se zaštiti od komaraca prirodnim putem?

Najefikasnije ćete se boriti protiv komaraca ako nabavite mreže za prozore, koje će Vam omogućiti da svetlo držite upaljeno i tokom večeri. Ako imate dvorište ili mnogo cveća na terasi, vodite računa da redovno menjate i prosipate vodu iz svih onih posuda u kojima se ona može nakupiti, jer se ovi insekti u njoj razmnožavaju. Ovo posebno važi za period ranog leta.
Takođe, možete napraviti i različite prirodne preparate protiv komaraca koji šire određeni miris koji ovim insektima smeta. Ukoliko Vam ne smeta miris, možete postaviti rasečen beli luk na sve prozore ili pak šolje jabukovog sirćeta.
Prijatnijeg mirisa su svakako eterična ulja od bosiljka i/ili lavande, uspešna u borbi protiv komaraca, koja možete postaviti u lampe iznad svećica, kako bi se njihov miris postepeno oslobađao. Lavandu birajte ako imate problema sa spavanjem, jer umiruje i otklanja nesanicu, a bosiljak izaberite i preko dana, jer sprečava da u kuću uđe i muve i ose, te je veoma pogodan za sve one koji imaju problema sa ovim insektima.

Kako se prave prirodni sprejevi protiv komaraca?

Prirodne sprejeve protiv komaraca možete napraviti i sami, kod kuće. Jedan od njih podrazumeva prokuvanu šolju vode sa dvadesetak kapi ulja lavande ili ulja bosiljka, čemu treba dodati dve kašike alkohola. Kad se mešavina ohladi, sipajte je u bočicu sa difuzerom i naprskajte na kožu. Ukoliko ovaj sprej protiv komaraca upotrebljavate za dečju kožu, izbacite alkohol koji bi mogao da iritira.
Takođe, sprej protiv komaraca može se napraviti i od litre jabukovog sirćeta, u koju ćete potopiti mešano sušeno bilje – žalfiju, ruzmarin, bosiljak i lavandu, u meri od deset velikih kašika. Ostavite ovu smesu da stoji na sobnoj temperaturi do tri nedelje, kada će biti spremna za korišćenje. Ovaj sprej protiv komaraca ujedno je i jači i efikasniji.

Organski preparati za ujed komarca

Ako se, ipak, desi da Vas komarac ujede, svrab može pokvariti čitavu noć, a alergijske reakcije izazvati i veće, bolne otoke. Zato je važno protiv komaraca se boriti i tako što ćete koristiti razne mirise, ali i organske sprejeve.
Za prvu pomoć možete iskoristiti ulje lavande, i to tako što ćete nakapati dve-tri kapi na sam ujed. Ovo ulje je podjednako efikasno u borbi protiv komaraca te će ih i oterati, a ne mora se razblaživati pre korišćenja.
Za efikasnije umirenje, ulju lavande možete dodati malo gline u prahu, koja će isušiti otok.
Za umirenje svraba, možete koristiti jabukovo sirće naneto na vatu ili gazu, koje treba držati do sat vremena na mestu ujeda.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login