Postanite optimista za 21 dan

MEDICINA, SAVETI, ZDRAV ŽIVOT  

SJAJNE VESTI O OPTIMISTIMA PIŠE DRAGAN ANTIĆ

Možda Vam zvuči neverovatno, ali je uz odgovarajući trud itekako ostvarivo. Naime, biti optimista ili pesimista nije ništa drugo do navika da se fokusiramo na pozitivne ili negativne aspekte situacije ili pojave koju procenjujemo, odnosno opažamo. U skladu sa tim, nauka je potvrdila da je za stvaranje navike u ponašanju potreban vremenski interval u trajanju od 3 nedelje.

Neko ponašanje koje želimo da uvrstimo u svoj repertoar navika je potrebno svesno ponavljati više puta, svakog dana. Kako se vremenski interval od 21 dana bude bližio kraju, tako svesna namera da se to ponašanje izvodi postaje sve manja, a to ponašanje postaje automatska radnja. Primena ovog modela, najjednostavnije rečeno, znači da vežbanjem možete postati optimista.
Još su drevni narodi shvatali da u svakoj pojavi u prirodi, životu, kao i u svemu što činimo, postoji dobra i loša strana. U skladu sa tim je i ona izreka: „Ko zna zašto je to dobro“. U ovoj rečenici je zapravo prvi korak ka tome da budemo optimisti. Svaka medalja ima dve strane, a čovek nema tu sposobnost da obe sagledava istovremeno, već je isključivo na njemu da odabere kojoj strani medalje da bude priklonjen, odnosno, da li želi da svoju pažnju usmeri na pozitivnu ili negativnu stranu doživljaja.
Po svojoj prirod čovek je sklon da ocenjuje i vrednuje sve iz svoje neposredne okoline, pa su neke osobe, okolnosti ili stvari za njega prijatne ili neprijatne, dobre ili loše. Optimisti uglavnom dodeljuju pozitivne ocene događajima, iskustvima, okruženju i sl. To je njihova mentalna navika koja je izgrađena još u detinjstvu. Oni automatski usmeravaju svoju pažnju na pozitivan aspekt, bez potrebe da ulažu dodatni napor i dublje analiziraju konktretu situaciju.

postanite-optimista-za-21-dan-02

Drugim rečima, usresređuju se na ono prijatno i na moguće dobre ishode nekog iskustva. Za njih ne postoje nerešivi problemi i nijedan problem im ne može predstavljati kamen spoticanja, već su to izazovi za rast i razvoj i prilika da se obogati iskustvo. Ako se uzme u obzir da optimisti imaju duži životni vek, da su poželjno društvo u svakoj situaciji, to je sasvim dovoljan razlog koji ide u prilog tome da je optimizam jako korisna navika koju svaki čovek treba usvojiti.
Kako se postaje optimista?
Za to je potrebna odlučnost i veliki broj ponavljanja sve dotle dok ta radnja ne postane automatska, odnosno dok ne počne da se izvodi bez napora.
Ono što treba ponavljati je težnja i svakodnevna namera da se oko sebe traže i opažaju prijatne boje, ukusi, mirisi. Okružite se dragim ljudima, svakoga dana podsećajte se lepih doživljaja sa njima, prisetite se odakle potiče ljubav prema njima i zašto su Vam toliko dragi. Svakodnevno evocirajte uspomene na prijatna iskustva i uspehe iz prošlosti.
Postavite sebi zadatke koje u budućnosti nameravate da ispunite. Neka za početak to budu neki lakše ostvarivi ciljevi. Mislite svakoga dana o pozitivnim stvarima koje želite da uradite u vremenu koje je pred Vama. Na probleme gledajte kao na šansu koja Vam se pruža – da kroz njihovo rešavanje doprinosite ličnom rastu i razvoju.

postanite-optimista-za-21-dan-03

Praktikujte svakodnevno pozitivan samogovor, odnosno sami sebi upućujte poruke ohrabrenja i pohvale. Ne budite strogi, već dajte sebi šansu da se osećate bolje i da u Vašoj svakodnevnici prevladaju lepe stvari koje su putokazi ka dragocenom i prijatnom iskustvu koje čini naš život fantastičnim.
Vremenom će napor koji ulažete u traganje za lepim i prijatnim u gomili životnih teškoća biti sve manji, a optimizam će se ustaliti kao navika koja će obogatiti Vaš život i život vaše porodice i prijatelja.
Sve prethodno navedeno zvuči jednostavno, lako ostvarivo. Međutim, veoma je važno napomenuti da Vam je za ovaj trening neophodna snažna volja i upornost koje su garant da je promena na bolje moguća i da je sasvim izvesno da na svet i život možemo gledati otvorenih očiju, sa osmehom i verom da nas u svakom narednom danu očekuje zrno radosti koje može da izraste u prelepo cveće.

foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login