Na svom gazdinstvu objedinio tri rase goveda

STOČARSTVO  
Na svom gazdinstvu objedinio tri rase goveda

SJAJNE VESTI & AGROKLUB

Svileuva je najveće selo u opštini Koceljeva, a može da se pohvali sa preko 500 poljoprivrednih gazdinstava, što je u današnje vreme veoma respektabilna brojka.
Jedan od izuzetno uspešnih poljoprivrednika u tom mestu je i Goran Ristivojčević koji se bavi proizvodnjom mleka, a osim dobrim stočnim fondom, ovaj domaćin može da se pohvali i modernim objektima u kojima njegova stoka boravi. U svojoj proizvodnji odlučio se na sve tri rase goveda: simentalac, crni i crveni holštajn. Kako kaže – svaka rasa ima svoje prednosti i smatrao je da će odlično objediniti proizvodnju ukoliko sve tri ove rase budu zastupljene na njegovom gazdinstvu.
Na kvalitet i mlečnost utiče nekoliko faktora, a pre svega zdravlje grla, uslovi držanja i ishrana. Većinu hrane za stoku ovaj domaćin uspe sam da proizvede, prema njegovim rečima nekih 90%, dok ostatak kupuje, najviše lucerku jer ona slabo uspeva u ovim krajevima, a svakodnevno je potrebna kravama.
Moderna štala, koju je izgradio 2012. godine, olakšava mu rad, ali i higijenu goveda podiže na viši nivo. Naročito dobrim potezom smatra traku za izđubravanje, a kako bi poradio dodatno i na kvalitetu mleka, u procesu je i montaža mlekovoda, da ništa ne bude prepušteno slučaju. Jedan je od retkih proizvođača koji je zadovoljan cenom mleka – delom zbog kvaliteta, a delom zbog stimulacija koje mu isplaćuje mlekara.
Kakvi su planovi ovog domaćina kada je reč o osavremenjavanju proizvodnje, kao i to zašto je dosada sve nabavljao bez kredita, odnosno isključivo od ušteđevine, saznajte u video prilogu:

Vertigo production
Laze Nančića 2, Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66
e-mail: vertigons@gmail.com , web: www.poljoprivrednaemisija.com

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login