Čudesne aloe se koriste i u poljoprivredi

CVEĆE, MEDICINA, POLJOPRIVREDA  
Čudesne aloe se koriste i u poljoprivredi

SJAJNE VESTI & AGROKLUB

Aloa vera
je biljka iz porodice ljiljana (Liliaceae). Po svom izgledu slična je kaktusima, a potiče iz Afrike odakle se proširila po celom svetu. Izuzetno je cenjena zbog svojih mesnatih listova.
Od nje se dobijaju gel i sok koji se odlikuju antialergijskim, antivirusnim, antibakterijskim, antiupalnim, antioksidativnim, laksativnim i antidijabetičnim dejstvom na zdravlje ljudi. Možemo je gajiti u stanu jer je tolerantna na suv vazduh i ne smeta joj centralno grejanje koje isušuje vazduh. Raste na osunčanom mestu. Temperatura vazduha ne treba da bude niža od 16 ºC. Tokom perioda rasta biljku treba redovno zalivati i đubriti kompostom. U periodu mirovanja treba je umereno zalivati.

Postoji 400 vrsta aloa

Aloe arborescens Miller je poznata po svojoj lekovitosti. Pogodna je za gajenje u zatvorenom prostoru, ali samo kada je mlada. Naraste do visine 4,5 metra.
Može se razmnožavati pomoću listova. Ova aloa ima duge listove koji su odvojeni kratkom stabljikom. Zahvaljujući toj osobini može da se razmnožava lisnim reznicama. Makazama treba odrezati list sa stabljikom i u rastresitu zemlju posaditi deo sa stabljikom i delom lista. Ukorenjavanje traje mesec dana. To je najsigurniji način razmnožavanja. Razmnožavati se može semenom i vršnim reznicama.

„Osim upotrebe u kozmetici i za lečenje aloa se može koristiti i u poljoprivredi. Koriste se listovi najmanje stari tri godine. Takvi listovi su zreli i spremni za upotrebu.“

Aloe barbadensis poznata je po imenu Aloa vera. Njen sok se koristi za lečenje opekotina, rana. Ona obnavlja kožu i deluje kao blagi laksativ. Naraste u visinu do 1,5 m. Često se uzgaja u kućama. Razmnožava se reznicama. Za nju treba odabrati sunčano mesto. Ukoliko je leti iznosite napolje ostavite je prvo u senci da se privikne, jer će joj listovi požuteti. Ima veoma plitak koren, dužine 20-30 cm, pa zato treba uzeti plitku i široku posudu. U posudu je potrebno staviti drenažni sloj jer aloa ne voli preteranu vlažnost.
Aloe brevifolia odlikuje se listovima koji dostižu dužinu od 15 cm. Cvetna stabljika dostiže visinu do 30 cm.
Aloe aristrata je zapravo grm koji se sastoji od kratkih listova. Dostiže visinu 15 cm i širinu 20 cm. Listovi su vrlo dekorativni.
Aloe rauhii se odlikuje manjim dimenzijama i šarenim listovima. Visina joj je 25 cm.
Aloe variegata naraste 30 cm u visinu i 25 cm u širinu. Šareni listovi formiraju veoma zanimljivu rozetu.

Upotreba aloe u poljoprivredi

Sok aloe se može koristiti za dezinfekciju semena povrtarskih kultura. Seme se potapa u rastvor od soka i vode u odnosu 1:1 tokom 6 sati. Nakon toga se seme ispira čistom vodom. Ovako pripremljeno seme se može odmah sejati ili može da se osuši i upotrebi kasnije.

Za zaštitu biljaka od bolesti i štetočina

Ovaj preparat je efikasan samo kada je sveže pripremljen. Najpre treba 150 g usitnjenog lišća aloe preliti sa 1 l vode i ostaviti tako poklopljeno da odstoji 7 sati. Potrebno je koristiti emajliranu posudu. Nakon toga smesa se procedi. U proceđeni preparat treba dodati 5 g tečnog sapuna i dobro ga promešati.
Ovaj preparat obezbeđuje efikasnu zaštitu biljaka od bolesti i štetočina. Tretman treba ponoviti nakon 5 dana. Postiže dobre rezultate u borbi protiv pauka.

Kako pripremiti sok od aloe?

U kozmetičke svrhe koriste se listovi stari 3 godine i više. Treba upotrebiti donje delove listova, jer su gornji delovi suvi. Dve nedelje pre seče listova potrebno je prekinuti zalivanje aloe. Odsečene listove treba oprati mlakom vodom i staviti na suvu krpu da se osuše. Nakon toga listove zamotajte papirnatim ubrusima u rolnu i to tako da su krajevi otvoreni. Ovako pripremljene listove ostavite u frižideru dve nedelje.
Listovima se uklone bodljice i odreže gornja gruba strana lista. Nakon toga iz listova se može istisnuti sok i procediti kroz gazu u staklenu posudu. Zatim se taj sok prelije ohlađenom prokuvanom vodom u odnosu 1:3, poklopi i ostavi da miruje 2 sata na tamnom i hladnom mestu. Nakon toga ga treba profiltrirati kroz nekoliko slojeva gaze i iscediti.
Ovako dobijen sok se može čuvati u zatvorenoj staklenoj posudi na tamnom i hladnom mestu, u frižideru, oko dve sedmice. Sok može da se koristi u ovakvom obliku ili se od njega pripremaju losioni, kreme i maske.

Upotreba aloe u medicini

Alou veru je u medicinske svrhe najbolje koristiti u obliku svežeg, hladno ceđenog soka bez dodataka. To je najbolji način da se sačuvaju svi sastojci soka i unesu u organizam. Treba izbegavati sokove koji u sebi imaju delove kore ili alkohol jer samo kora lista sadrži alkaloid koji iritira probavne organe. Alkohol ima osobinu smanjivanja dejstva aloe.

„Koristi se često na koži jer je obnavlja, hidrira i dezinfikuje.“

Kada se pije ima snažno antiupalno dejstvo, povećava imunitet celog organizma, štiti nas od virusa, bakterija i gljivica. Koristi se kod problema s probavom, čira na želucu, kod tegoba sistema organa za disanje, za bolesti kostiju i zglobova, smanjuje preteranu imunološku reakciju kod alergija. Preventivno se koristi u dozi od 0,5 dl pre doručka (na prazan stomak). Ako se koristi u većim količinama, može delovati kao blagi laksativ.

Foto: pixabay.com
Autor: Ranka Vojnović

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login