Prvi pomen Sombora u Evropskoj štampi

ISTORIJA, ISTORIJA GRADOVA  
Prvi pomen Sombora u Evropskoj štampi

SJAJNE VESTI O PRVOM POMENU SOMBORA U EVROPSKOJ ŠTAMPI

Evropske zemlje (Nemačka, Holandija, Francuska i Engleska) predstavljale su, početkom XVII veka, kolevku savremene štampe. Pretražujući najstarije brojeve evropskih novina, nailazimo krajem tog veka i na prvi zapis o Somboru.
On je objavljen 28. maja 1693. god. (nepunih šest godina nakon turskog povlačenja iz grada), u br. 22 najstarijeg holandskog nedeljnika „Extraordinaire Haerlemse donderdaegse courant“. U tom broju holandski list, koji je štampan na svega dve stranice, donosi vesti iz Holandije i inostranstva (Engleske, Francuske, Rima, Venecije, Švajcarske, Austrije i nemačkih kneževina).

Izveštaj kurira

U vesti štampanoj na dnu druge stranice, poslatoj 16. maja iz Beča, u vreme borbi između austrijskih i turskih trupa, koje su trajale već deceniju (još od turskog pohoda na Beč 1683), naveden je izveštaj kurira iz tvrđave Petrovaradin, u kome je pomenut i Sombor. Izvešteno je da su Turci zaplovili sa 20 rečnih fregata i sa deset hiljada ljudi iz Beograda prema Petrovaradinu, čime su zapretili tamošnjoj tvrđavi. Istovremeno, nekolicina carskih husara i hajduka (konjanika i pešaka), koji su brodovima prevozili barut i municiju od Maroša i Lipe, pali su u turske ruke, ali su brodovi uspeli da izmaknu i doplove do Sombora, u sigurnost (verovatno do Dunava u blizini Sombora).
Izvorna rečenica u kojoj se pominje Sombor glasi:

„Eenige onder Hussaren en Heyducken, die ettelijke Schepen roet Munitie op de Maros na Lippa convoyeerden zijn de Vyanden in handen gevallen; doch de Schepen tot Zombor gefalveert.“

Ova vest, objavljena pre 323 godine, ujedno, predstavlja i jedini istorijski podatak o ratnim dešavanjima vezanim za Sombor u toj godini i kazuje nam da je ovaj grad, tokom operacija 1693, predstavljao sigurnu oblast za smeštaj carskih trupa, ratnog materijala i tehnike. Vest je sa staroholandskog na srpski prevedena na molbu autora ovog priloga, zahvaljujući ljubaznosti i trudu Somborca Dušana Petkovića iz Holandije i njegovih prijatelja.

Veliki pozdrav iz Sombora

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login