U strogom centru Niša raste najbolji paradajz

POLJOPRIVREDA  

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

Nišlijka Biljana Marčić u dvorištu svoje kuće u ulici Ivana Gundulića (kod OŠ “Učitelj Tasa”) uspešno gaji PARADAJZ. Kaže da već ima dovoljno za zimnicu, a na pitanje kako je došla na ideju da u strogom centru Niša gaji ovo povrće, Niškim vestima šeretski je rekla “čista ljubav”.

Sve se može kad se hoće

Biljana Marčić je proletos na Moravskoj pijaci kupila 34 rasada paradajza sorte “goveđe srce”.Kaže da tu sortu najviše voli da jede, plodovi nisu crveni, već roze, a zove se “goveđe srce” jer skoro svaki plod ima oblik srca.

“Ovo je treći put da u dvorištu porodične kuće sadim paradajz, treći – a nikad veći” – šaljivo rimuje naša sugrađanka.

Sorta „Goveđe srce“

Paradajz „Goveđe srce“ je domaća sorta koja se odlikuje po veoma krupnim plodovima koji teže i do 1kg. Neretko se dešavaju i veći „kapitalci“ pa je ova sorta veoma popularna u Srbiji. Zbog svoje energetske, hranljive i lekovite vrednosti, paradajz je postao redovna salata, hrana i preliv. Pored toga, paradajz pomaže u sprečavanju i lečenju mnogih bolesti. Paradajz je poreklom iz Srednje Amerike, a u Evropu je donet posle kolonizacije Amerike. U početku se koristio kao ukrasno bilje i na njega se gledalo sa sumnjom, jer se mislilo da je otrovan. Od 18. veka koristi se u zemljama Evrope, a najviše ga u ishrani koriste Italijani i mediteranski narodi.

Ona je završila Umetničku školu u Nišu i povremeno slika. Uverili smo se da je u tome uspešna, baš kao i u gajenju paradajza.
Osim paradajza, u dvorištu porodične kuće Marčića ima i puno cveća, pa izgleda kao iz bajke. Ova malena bašta u ulici Ivana Gundulića, uredno je ograđena drvenom ogradom, a ukućani uvek jedu svežu salatu. Uz paradajz, nađe se I po neki krastavac. Površina ovog povrtnjaka je svega 15 kvadratnih metara.

“Ja sam gradsko dete, nemam nikave veze sa poljoprivredom, sadim paradajz zato što volim da ga jedem. Ne koristim đubriva, sve je prirodno. Mislim da tako dobro raste jer zna koliko ga volim.” – kaže uz smeh Biljana.

Paradajz ima puno zelenih plodova, ali ima dosta i zrelih, pa sve što ne može dnevno da se pojede čuva se za zimu.

“Upravo sada stavljam u flaše. Biće dosta paradjza, ne merim koliko kilograma uberem. Za nas – dovoljno,“ kaže Biljana.

Od Niških Vesti jedno veliko “PRIJATNO”!

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login