Tvrđavski most postaje pešačka zona

UREĐENJE GRADOVA  
Tvrđavski most postaje pešačka zona

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

Do sredine avgusta Tvrđavski most postaće pešačka zona, potvrdio je novi većnik za komunalne delatnosti i saobraćaj Igor Vojinović. Ulica 7. juli biće „slepa“ za vozila, dok će pešaci moći neometano da prolaze mostom sve do ulaza u Tvrđavu. Tu će biti postavljen semafor na pešačkom prelazu.
„Očekujemo do početka Filmskih susreta da ta raskrsnica zaživi, kako bi za vreme festivala mogli da prošetamo do Tvrđave“ – kaže večnik Vojinović.

Iz 7. jula postojaće mogućnost izlaska na Voždovu ulicu kroz Orlovića Pavla, što je i do sada bilo moguće. Povratak na 7. juli je kroz Strahinjića Bana, a ispred mosta će biti napravljena okretnica za vozila, objašnjava.

„Analizom je utvrđeno da nije velika frekvencija saobraćaja na tom mostu pa njegovo zatvaranje za vozila neće mnogouticati na tok saobraćaja. Kretaće se Jadranskom ulicom, Voždovom i ulicom Milojka Lešjanina“.

NAJAVA BILA POČETKOM JUNA

Podsećamo da je početkom juna većnik Mihajlo Zdravković najavio mogućnost da Tvrđavski most postane isključivo pešačka zona, zbog visoke frekvencije pešaka. Druga mogućnost bila je da se, zbog postavljanja semafora, vozila zaustavljaju na mostu, što bi dugoročno skratilo vek trajanja konstrukcije.

Tvrđavski most mogao bi uskoro da postane pešačka zona, najavio je većnik Mihajlo Zdravković. Ovo je jedno od dva moguća rešenja za poboljšanje saobraćaja u gradu.
Kako objašnjava, ispred Tvrđave će svakako biti postavljeni semafori, samo je pitanje hoće ili ih biti u 2 ili 3 pravca. Ukoliko most ostane otvoren za saobraćaj, vozila će se zaustavljati na njemu. Ovo ispunjava saobraćajne uslove ali bi moglo da skrati vek trajanja mosta, priznaje Zdravković.

„Ja sam više za to da se most zatvori za saobraćaj. Konstrukcija je jaka ali ne znam koliko bi mogao da izdrži zadržavanje vozila“ – kaže Zdravković.

Ulica 7. juli bi u tom slučaju bila otvorena za saobraćaj do parkinga kod mosta, a pešačka zona bila bi od Trga kralja Milana sve do Tvrđave, kaže većnik.
Ovo je projekat Saveta za bezbednost u saobraćaju iz 2014. godine. Analiza je obuhvatila frekventnost vozila i pešaka u ulicama Đuka Dinić, Jadranskoj i Šumatovačkoj.

„Ovde je velika frekventnost pešaka i stvaraju se gužve. Kod Tvrđave jedna zebra ide ukoso što dodatno komplikuje prelaz. Ukoliko zatvorimo most za saobraćaj dobićemo jedno skretanje manje, a pešački će biti sličan kao kod Kalče“ – kaže Zdravković.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login