Otvorene 31. letnje olimpijske igre – RIO DE ŽANEIRO 2016

DOGAĐAJI, SPORT  
Otvorene 31. letnje olimpijske igre – RIO DE ŽANEIRO 2016

SJAJNE VESTI – RIO 2016

U Rio de Žaneiru otvorene su 31. letnje olimpijske igre. Na čuvenoj „Marakani“ okupilo se oko 85.000 gledalaca koji su imali priliku da prate ovaj spektakl. Ovo su prve igre na tlu Južne Amerike, a organizacija je koštala preko 21 milion dolara!

Ove igre je svečano otvorio vršilac dužnosti predsednika Brazila Mišel Temer. Sa druge strane suspendovana predsednica Dilme Rusef je u znak protesta odbila da prisustvuje ovom istorijskom činu za svoju zemlju. Na sceni je bilo nešto manje od 5000 ljudi koji su svoje zadatke ispunili na najbolji mogući način. Na pripremi događaja radilo je mnogo timova različitih stručnjaka, koji su proveli preko 400.000 sati pripremajući sve do detalja. Bilo je sitnih propusta, ali su se svi potrudili da ovaj čin otvaranja bude pristojan u odnosu na prethodne koji su bili pretežno glamurozni. To je lepo opisao čuveni brazilski reditelj Fernando Meireljes koji je bio kreator ovog događaja:

„Atina 2004. godine bila je klasika, Peking 2008. bio je glamurozan i silan, London 2012. bio je pametan, a mi – mi smo bili kul.“

U glavnim ulogama bili su Brazilci koji su stekli svetsku slavu, poput manekenke Žizele Bundešen, pevača Kaetana Velosa i Žilberta Žila, Elze Soares. Takođe bile su i neke lokalne zvezde kao što je tinejdžerska rep pevačica Em-Si Sofija. Moglo bi da se kaže da je ovo bila svečanost sa ukusom karnevala, za šta su se pobrinuli plesači iz 12 škola sambe.

ZASTAVA SRBIJE NA OTVARANJU

Našu zemlju predstavljaja 104 takmičara i takmičarke. Zastavu Srbije na svečanom otvaranju nosila je olimpijska vicešampionka u streljaštvu Ivana Maksimović. Ona nije skidala osmeh sa lica i dostojanstveno je nosila najveći ponos Srbije. Ivana već danas izlazi na borilište. Skoro svi naši sportisti bili su na terenu, ali neki su zbog rasporeda takmičenja ostali u olimpijskom selu.

Interesantna činjenica je da su prve igre održane u Evropi, još davne 1896. godine u Atini, a da Južna Amerika čeka svoju priliku 120 godina.
Na ovim igrama učestvovaće 206 zemalja, a prvi put u istoriji najveće smotre sporta pojaviće se i reprezentacija izbeglica. Ukupno je prijavljeno 10.500 sportista koji će se u narednih 16 dana (6-21. avgust) takmičiti na 37 borilišta.

Procene su da je ceremoniju, preko malih ekrana, pratilo preko tri milijarde ljudi.

U IŠČEKIVANJU NOVIH MEDALJA SREĆNO!
SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "Otvorene 31. letnje olimpijske igre – RIO DE ŽANEIRO 2016"

  1. Pingback: Srbija u Riju - raspored nastupa za prvi takmičarski dan, subotu 6. avgust - Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login