Vreme odmora i putovanja: rezervni auto delovi i obavezni servisi

AUTOMOBILI, SAVETI  
Vreme odmora i putovanja: rezervni auto delovi i obavezni servisi

SJAJNE VESTI SAVETUJU – ODMOR, PUTOVANJE, REZERVNI AUTODELOVI I OBAVEZAN SERVIS

Krećete na dugoočekivani odmor svojim autom? Savršeno! Ipak, da Vam se ne bi dogodili ozbiljni problemi na putu, važno je da osigurate pre polaska. Možda će biti potrebno da određeni auto delovi budu promenjeni. A neke od njih sigurno morate i poneti sa sobom, zlu ne trebalo. Ako se dvoumite oko toga da li Vam baš sad pred odmor potreban dodatni izdatak u vidu servisa, poručujemo Vam da odmah donesete odluku i više ne razmišljate. Bolje da platite sad nego da dovedete sebe i saputnike u opasnost. Takođe Vam može zatrebati mnogo više novca nakon ozbiljnog kvara.

Zašto je potreban servis i kada ga treba obaviti?

Dovoljno pre puta planirajte makar pregled, ako ne i servis auta, kako biste bili sigurni da će Vam vožnja biti bezbedna.

Obično se u ovim prilikama obavlja mali servis automobila, kada se menjaju auto delovi poput onih u kočionom sistemu i sistemu kvačila. Oni su ujedno i najbitniji za vožnju. Na taj način bićete uvereni da je sa kolima sve u redu.

Dalje, auto delovi na koje bi pre puta trebalo obratiti posebnu pažnju jesu i filteri (kabine, goriva i vazduha). U njima se neretko skupljaju prašina i metalni opiljci koji kasnije mogu izazvati mnogo veće kvarove. Takođe, i sitni auto delovi poput svećica trebalo bi da budu u funkciji, a zamena ulja se gotovo podrazumeva.

Da li je neophodan veliki servis automobila?

Ukoliko ga odavno niste radili, biće potrebno da pre puta obavite i veliki servis auta, kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja.

Veliki servis se najčešće obavlja prema preporukama proizvođača određenog auta. To je obično na svakih pređenih 65 000 i više kilometara (u proseku). Tom prilikom menjaju se svi auto delovi koji su vezani za vodenu pumpu, odnosno pumpa sama i svi kaiševi i španeri.

Pored njih, trebalo bi da budu pogledani i auto delovi koji omogućavaju dobru vuču i sigurno paljenje. To su dizne i klapne. Kada su ovi auto delovi zaprljani ili pohabani, može se doći u potpuno bespotrebnu i komplikovanu situaciju nemogućnosti plajenja auta. To će Vam – takođe bespotrebno – oduzeti i vreme i živce na putu, na koji ste i inače pošli da biste se opustili.

Stoga je generalni savet stručnjaka – ako niste uradili veliki servis na vreme, obavezno ga uradite pred put!

Koji rezervni auto delovi su Vam neophodni?

Rezervni točak, alat za brzu popravaku točka i rezervne sijalice u onom broju koji pokriva minimalno pola rasvete su samo neki auto delovi koje je neophodno imati u rezervi tokom puta. Zakon propisuje i da obavezno imate prsluk u gepeku. Tkođe i uže ili polugu za vuču i komplet prve pomoći.

Ako putujete u inostranstvo, treba da znate da su u mnogim zemljama auto delovi kao što su trougao i protivpožarni aparat obavezni. Pripremite ih na vreme kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja.

Na samom kraju, daćemo Vam i prijateljski savet koji se tiče guma. Bilo da imate iskustva u vožnji ili ne, bilo bi dobro da u gepek ubacite i dizalicu i pumpu za gumu, kako biste brzo rešili problem izduvane gume na putu, bez čekanja i gubljenja vremena.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login