Ambulanta “Milka Protić” od danas prima pacijente

MEDICINA  
Ambulanta “Milka Protić” od danas prima pacijente

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

Nakon što je četiri meseca bila zatvorena, renovirana zdravstvena ambulanta „Milka Protić“ u niškoj opštini Palilula danas je otvorena. Radiće svakog utorka i četvrtka od 07.00h do 14.30h. Jedan lekar opšte medicine i medicinsko osoblje namenjeno je za 250 građana. Toliko ima prijavljenih pacijenata u ovom trenutku. Kako bi ova ambulanta opstala, potrebno je najmanje 500 kartona pacijenata, rečeno je na otvaranju ove zdravstvene jedinice.

Sanitarna inspekcija pre četiri meseca zatvorila je ambulantu “Milka Protić”, jer nije ispunjavala standard za pružanje zdravstvenih usluga. Problem je bio u dotrajaloj zgradi koja pripada Kazneno-popravnom zavodu koja nije bila renovirana 50 godina.

„Iako je problem zatvaranja ambulante “Milka Protić” ispolitizovana, sanitarna inspekcija zatvorila je ovaj objekat, nekoliko dana pre izbora. Zašto bih, ako je zbog glasova građana kako se navodilo, sam sebi pucao u nogu i zatvarao ambulantu bez razloga. Tada je bio dogovor sa Savetom građana da je otvorimo za mesec dana. Međutim, nismo uspeli da obezbedimo sva potrebna sredstva koja obezbeđuje Grad Niš. Posle razgovora sa gradskim rukovodstvom, uspeli smo da obezbedimo million i 300 hiljada dinara za renoviranje.”, rekao je na otvaranju ambulante “Milka Protić” – direktor Doma zdravlja Niš, Milorad Jerkan.

Nekada se u ovoj zdravstvenoj stanici lečilo 1850 pacijenata. Danas je u ovoj ambulanti registrovano 250 pacijenata. Za svakodnevni rad zdravstvene stanice neophodno je da ih bude minimum 500″, dodaje Jerkan.

Pored lekara opšte prakse i medicinske sestre koje će lečiti pacijente utorkom i četvrtkom od 07.00h do 14.30h, periodično će u ambulanti biti i patronažna služba, dok će lekari kućne nege kao i do sada obilaziti stara i nepokretna lica u naselju „Milka Protić“.

POZIV ZA GRAĐANE MZ „MILKA PROTIĆ“

„Pozivamo građane iz MZ „Milka Protić“ da se leče u ovoj ambulanti, da prenesu svoje kartone iz drugih zdravstvenih stanica. Ni jednog trenutka nije bilo u planu da se ambulanta u ovom naselju ugasi. Da bi se ugasila neka ambulanta potrebna je odluka Grada Niša, koja nikada nije doneta. Ova ambulanta ima apsolutno opravdanje da sada sa 250 kartona radi dva puta nedeljno“, ističe direktor Doma zdravlja Niš, Milorad Jerkan.

Na pitanje zašto je kasnilo otvaranje ambulante koje je najavljeno u maju, direktor Jerka kaže da Dom zdravlja nema zakonskih mogućnosti da finansira renoviranje ili građevinske radove i da je nadležan za opremanje zdravstvenih ambulanti. Troškove finansiranja ovakvih radova po zakonu finansira Grad Niš, napominje Jerkan.

„Nije bilo uslova da se iz gradske kase ranije obezbedi novac za renoviranje ambulante. Ali njeno otvaranje bilo je u rangu glavnih prioriteta Grada Niša. Opredeljni smo da unapredimo zdravstvene usluge na gradskom i seoskom području i time ćemo se intenzivno baviti u narednom periodu“, rekao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

11 ZDRAVSTVENIH STANICA

Na području Gradske opštine Palilula postoji ukupno jedanaest zdravstvenih stanica u kojima radi 23 lekara koji pružaju usluge primarne zdravstvene zaštite za ukupno 30.000 građana.

„Na inicijativu Saveta građana naseljla „Milka Protić“ uložili smo trud i napor sa Domom zdravlja i nadležnim gradskim strukturama da se ova zdravstvena stanica ponovo otvori. Na renoviranju ambulante pomogli su i ljudi iz Kazneno-popravnog zavoda. Zgrada nije renovirana 50 godina, ali opština Palilula nije mogla ranije da interveniše. To je prevazilazi ingirencije i finansijske mogućnosti opštine Palilule“ – rekao je njen predsednik, Aleksandar Ždrale.

U Gradskoj opštini Palilula najavljuju da će ambulantu „Milka Protić“ opremiti tehničkim sredstvima, kao što su računari, štampači i slično, a u okviru opštinskog Akcionog programa razvoja za zdravstvenu zaštitu stanovnika i unapređenje rada i opremanje zdravstvenih objekata.

U saradnji sa NIŠKE VESTI ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login