Seoski turizam – šansa za razvoj Neština

TURIZAM  
Seoski turizam – šansa za razvoj Neština

SJAJNE VESTI & AGROKLUB O SEOSKOM TURIZMU U NEŠTINU

Seoski turizam je šansa za dodatnu zaradu jer sela obično obiluju privrednim i kulturnim bogatstvima. To naravno može da promeni socio-ekonomsku sliku ruralnih područja, a pozitivni efekti su višestruki.

Seoski turizam kao dopunski posao

Mnogi domaćini smatraju da se teško može živeti isključivo od ovog posla. Međutim, pošto gosti iz velikih gradova vole da uživaju u jednostavnosti i lepoti seoskog života to može biti odličan dopunski posao.
Pravnik Rade Vujičić, vlasnik je kuće za odmor „Skelica“, u Neštinu. Nadležna opštinska komisija, 2010. godine objekat je kategorisala kao turistički. Rade se od tad trudi da popularizuje kako sopstveni biznis, tako i selo Neštin. Ono po prirodnim i kulturnim bogatstvima to svakako zaslužuje.

Letnjikovac pretvoren u turistički objekat

„U početku je to bio porodični letnjikovac, napravljen krajem ’80-ih godina, gde su uvek voleli da dolaze i da se okupljaju mnogi naši prijatelji. Tako smo došli na ideju da renoviramo ceo objekat i damo mu turustičku dimenziju. Sve što smo zamislili to smo i uradili. Danas ovde imamo kuću sa okućnicom površine 13 ari. Centralni objekat je vikendica, a imamo i dve kabine za spavanje, napravljene po uzoru na ambar kompleks muzeja na otvorenom – Sremsku kuću. Takođe, posedujemo i 3 uređene kamp parcele za postavljanje šatora, kao i opremljenu terasu“, objašnjava Vujičić i dodaje da su ostvarili dobru saradnju sa ovdašnjim udruženjima, pa gosti mogu da koriste bicikle i kajake za rekreativnu vožnju.

Dobre preporuke dovode goste

Rade naglašava da željni mira i seoske idile, najčešće dolaze gosti iz Beograda, ali i iz drugih gradova koji se uglavnom informišu na internetu ili putem preporuka onih koji su se lepo proveli i odmorili u Neštinu.

Vujičiću je seoski turizam dopunski posao. Međutim, kako tvrdi, da bi se neko ovim ozbiljnije bavio nije dovoljno samo napraviti objekat po standardima nego i drugi segmenti moraju imati turističku dimenziju. Veoma je važno da na jednom mestu ima više propratnih turističkih sadržaja. Selo mora da bude promovisano, a infrastruktura uređena.

„Ostvario sam dobru saradnju sa opštinskom turističkom organizacijom koja uspešno promoviše naš rad. Sve manifestacije u Neštinu „Dan sremuša„, „Jesen u mom Neštinu“ kao i slava vinara i vinogradara sveti Trifun, prilika su za promovisanje seoskog turizma. Bilo bi dobro da Sremska kuća bude središnja tačka u razvoju turizma i ruralnog razvoja ovog mesta. S obzirom na položaj i prirodne lepote Neštin ima sve preduslove za razvoj seoskog turizma. Međutim ova delatnost je još u povoju jer se svega nekoliko porodica odlučilo za ovu oblast turizma“, objašnjava Vujičić.

I nadležni iz opštinske turističke organizacije kažu da se 6 neštinskih domaćinstava odlučilo za turističku delatnost dok je u Bačkoj Palanci kategorisan samo jedan salaš.

Država podstiče razvoj seoskog turizma

Turistička organizacija Srbije, računajući na velike potencijale sela, akcenat stavlja upravo na ovu oblast turizma. U tom cilju, nedavno je i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine objavilo novi pravilnik za podršku razvoju ruralnog turizma. Prema njemu pravo na korišćenje podsticaja imaju fizička lica, preduzetnici i pravna lica. Podsticaji obuhvataju podršku programima koji se odnose na unapređenje ruralne ekonomije za investicije koje se sprovode s ciljem unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima, odnosno za izgradnju, dogradnju, adaptaciju, investiciono i tekuće održavanje, u cilju privođenja nameni, kao i nabavke opreme, a radi pružanja usluga u ugostiteljskim objektima u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu.

Autorka: Rada Milišić

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login