Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojina ili Velika Gospođa

RELIGIJA  
Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojina ili Velika Gospođa

SJAJNE VESTI O VELIKOJ GOSPOJINI

U nedelju, 15. avgusta (28. avgusta po gregorijanskom kalendaru) Pravoslavne Crkve koje poštuju julijanski kalendar proslavljaju Uspenje Presvete Bogorodice, Veliku Gospojinu ili Veliku Gospođu.

ISTORIJA

Bogomajka, podsetimo, je zemaljski roditelj Cara Sveta, Spasitelja, Mesije, Isusa Hrista.

Svoj život, koji još od pre njenog rođenja njeni roditelji, Sveti Joakim i Ana posvetiše Bogu, ona je posvetila svom Sinu, Isusu.

Nakon krstnog stradanja Bogorodica je bila snažna uteha Apostolima i prvim sledbenicima nauka svoga Sina, prvim Hrišćanima.

Bila je i prva hodočasnica jer je, sama ili u pratnji Apostola, obilazila sva mesta koja su bila vezana za Isusov život. Pričala je o Njegovom životu, Njegovim rečima, čudima koja je činio i na taj način bila majka svim Hrišćanima.

Usnula je u Gospodu tiho i smerno, kako je i živela. Nenametljivo i povučeno. Ljubav prema svom Sinu prenela je na decu Njegovog nauka, njegove sledbenike. Položili su je u grob njenih roditelja, a nakon tri dana Gospod ju je vaskrsao. Sjedinio je njeno telo sa njenom besmrtnom dušom. Hrišćani su tada dobili najmoćnijeg zastupnika pred Prestolom Tvorca, Majku. Majku Isusovu, Majku Božju.

UZOR SVAKOJ ŽENI

Bogorodica je uvek bila uzor svakoj hrišćanskoj ženi, bila ona majka, sestra ili supruga. Njena snaga, mnogo puta stavljena na kušnju ravna je jedino njenoj veri u Boga i veri Bogu. U najtežim životnim trenutcima jedne žene Ona je izdržala jer je znala da tako mora biti, da je to Volja Božja, da je njen Sin zbog toga i rođen.

Čitav život je bila čedna, verna svom zaručniku Pravednom Josifu, brižna i požrtvovana Majka. Njen život bio je i mora biti uzor ženama kroz istoriju a pogotovo danas kada su vrednosti u potpunosti poremećene.

Uloga žene je trojična: majka, sestra i supruga. Kako je Bogorodica bila i jeste stub vere Hrišćanske i Crkve Njegove kroz širenje nauka Njegovoga, tako i žena mora biti stub kuće, Crkve u malom, porodice.

Neka je Bogom blagosloveno!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login