Zašto vaše dete treba da usvoji ove dve navike

DECA, PORODICA  
Zašto vaše dete treba da usvoji ove dve navike

SJAJNE VESTI O NAVIKAMA DECE

Deca su naše najveće blago – sigurno to pomislite svaki put kad ih pogledate kako slatko spavaju u krevetu. Fino ušuškani izgkledaju kao mali anđeli. I zaista, preslatki su tako opušteni, prosto da im pozavidite na tolikoj bezbrižnosti. S pravom ste ponosni na njih, jer bez obzira na godine, svi oni su u veoma dugom i zahtevnom procesu učenja. Takođe i usvajanja raznih obrazaca i modela ponašanja koji su od suštinskog značaja za život.

Na tom putu sigurno ćete naići na različite poteškoće. Jer dete koliko god brzo učilo i usvajalo sve što mu predočite, neće baš uvek biti spremno da i to odmah reprodukuje. Štaviše pre će se kod njega stvoriti neki otpor, što je sasvim očekivano s obzirom da ipak radi ono što je za njega obaveza, a ne nešto željeno. Ne dajte se obeshrabriti, bitno je da ne odustajete i uporno ga opominjete kad god zaboravi nešto da uradi.

A o čemu se tu radi? Za dobro deteta ono treba da usvoji niz važnih navika. Dve osnovne od kojih ne smete nikako da odustajete jesu redovno pranje zuba i još redovnije pranje ruku. Verovatno se i vama čini da deca prosto kao da žive pokušavajući da izbegnu kad god mogu ove dve radnje. Ipak one su neophodne iz više razloga.

Dečji stomatolog i svakodnevna oralna higijena

Najbolji način da deci približite svet zubara jeste upravo tako što ćete ih naučiti nekim osnovama. Tu se svakako ubraja redovno pranje zubića. Nek se naviknu na četkicu i pastu za zube još dok su sasvim mali, i to tako što ćete im prvo vi prati zubiće. Posle ih podstičite da to sami čine, zajedno obavljajte ovaj mali ritual kad god ste u prilici. Time ćete ih dodatno ohrabriti, jer oni većinu navika i usvajaju ugledajući se na vas.

Za njih bi dobro bilo, kako to svaki dečji stomatolog poručuje, da zube peru najmanje dvaput dnevo, ujutru i uveče. Trudite se da to što ređe preskoče, jer se ova vrsta navika lako gubi i kod odraslih, a kamoli kod njih. Ne dajte im priliku za izgovor, već ih uvek izgrdite i jasno stavite do znanja koliko je to važno za njihov osmeh. Biće vam zahvalni kad porastu.

Nepranje ruku je preduslov za pojavu bolesti

I dok dečji stomatolog insistira na redovnom pranju zubića, pranje ruku je nešto na čemu insistiraju svi. To i nije ništa posebno frapantno imajući u vidu gde sve deca provode vreme i koliko bakterija pritom nakupe.

Ono što iznenađuje je njihova doslednost u tome da kad god su u prilici. Oni jednostavno zaborave na to da treba oprati ruke. Taj toliko jednostavan čin je isuviše važan da bi se smela dopustiti njihova bezbrižnost u tom pogledu, zato budite spremni da na početku jurite za njima i kao papagaj ponavljate jedno te isto pitanje: Da li si oprao ruke? Koliko god bilo zamarajuće, veoma je bitno da im usadite u glavu svest o tome da se ruke moraju prati više puta dnevno – pre i posle jela, posle odlaska u wc, i uopšte, svaki put kad završe sa igranjem.

Na taj način sprečićete da u sebe unesu razne bacile koji u suprotnom mogu da izazovu previše problema.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login