Željko Dimitrijević osvojio zlato i novi rekord, a Miloš Mitić srebro uz novi lični rekord

ATLETIKA, HEROJI, NAGRADE  
Željko Dimitrijević osvojio zlato i novi rekord, a Miloš Mitić srebro uz novi lični rekord

SJAJNE VESTI – PARAOLIMPIJSKE IGRE RIO 2016

Novo zlato, novo srebro, novi rekord!
Željko Dimitrijević je osvojio zlato i oborio svetski rekord u disciplini bacanje čunjeva na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Njega je u stopu ispratio Miloš Mitić kome je pripalo srebro.

Sa prebačenih 29,96 metara Željko Dimitrijević je postavio novi najbolji rezultat paraolimpijski igara svih vremena. Miloš Mitić je sa hitcom od 26,84 metara zauzeo drugo mesto, što je njegovo najbolje životno ostvarenje u ovoj disciplini. Treće mesto i bronzu osvojio je Marian Kureja iz Slovačke.

Željko Dimitrijević

Željko Dimitrijević rođen je 4. januara 1971. u Petrovcu na Mlavi. Pre nesreće koja ga je zadesila 1990. godine Željko se aktivno bavio fudbalom. Nakon povrede nastavlja da se rekreativno bavi sportom za osobe sa invaliditetom počevši od 1997. Nakon učešća na domaćim takmičenjima biva zapažen od strane tadašnjeg selektora atletske reprezentacije Srbije, Vlastimira Golubovića i od tog trenutka počinje profesionalno da se bavi atletikom.

Željkova disciplina je bacanje čunja u klasifikaciji F51 – klasi kvadriplegičara, u kojoj je na POI 2012. osvojio zlatnu medalju, oborio svetski rekord i postao prvi zlatni paraolimpijac Srbije kao samostalne države. Željko trenutno drži apsolutni rekord u svojoj kategoriji. Na EP u Holandiji 2012. obara rekord evropskih šampionata, dok na Svetskim prvenstvima u Dohi i Grosetu takođe obara rekorde svetskih šampionata.

Dobitnik je najprestižnije majske nagrade za 2012. godinu, kao i nagrade fondacije BK. Dva puta biva proglašen za najboljeg sportistu Paraolimpijskog komiteta Srbije (2012. i 2015. godine). Željko ističe da je mu je drago zato što je njegova zlatna medalja doprinela da POI postanu vidljivije za javnost i da se nada da će podrška države i javnosti u buduće biti na višem nivou.
On poručuje svima koji su u sličnoj situaciji da se bore i nikada ne predaju i da se svaki čovek može u nečemu pronaći, a rad znoj i suze se pre ili kasnije uvek isplate.

Miloš Mitić

Miloš Mitić rođen je 4. decembra 1987. godine u Užicu, gde živi do 2007. godine kada se seli u Beograd i upisuje Elektotehnički fakultet.

Od 2011. počinje da se bavi atletikom za osobe sa invaliditetom, disciplina bacanje čunja. Nastupa na raznim međunarodnim takmičenjima, a od 2014. beleži značajne rezultate u svojoj disciplini, osvajajući srebrnu medalju na EP u Velsu, te bronzanu medalju na SP u Dohi 2015.

Napornim radom postiže sve bolje sportske rezultate, pomerajući sopstvene granice, koje je razvijao još kao dete baveći se raznim sportovima.

Medalje koje su do sada osvojene:

Bronzana medalja – Mitar Palikuća
Zlatna medalja – Borislava Perić-Ranković
Bronzana medalja – Nada Matić
Zlatna medalja – Laslo Šuranji
Bronzana medalja + lični rekord – Nemanja Dimitrijević
Bronzana medalja (malokalibarska puška 50 metara ležeć stav) – Laslo Šuranji

BRAVO MOMCI!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login