Na posao biciklom na Dan bez automobila

DOGAĐAJI, UREĐENJE GRADOVA  
Na posao biciklom na Dan bez automobila

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI O UREĐIVANJE TRASA ZA NOVE BICIKLISTIČKE STAZE U NIŠU

Grad Niš će i ove godine učestvovati u obeležavanju Međunarodnog dana bez automobila, u četvrtak 22. septembra. Tada će uputiti apel vozačima, da ne samo tog dana, već i preko cele godine što manje koriste sopstveni prevoz. Ovo posebno važi za saobraćajno najopterećenije delove grada, najavio je gradski većnik Igor Vojinović. Kako je istakao za Niške Vesti, Grad Niš će u narednom periodu uređivati infrastrukturu za razvoj biciklizma kako bi se smanjilo korišćenje automobila i doprinelo razvoju ekoloških uslova života.

Međunarodni dana bez automobila u Nišu se, kao i u još 1100 gradova u svetu, obeležava 22. septembra. Zatvoriće se nekoliko ulica i prirediti prigodan program, kako bi se vozačima uputio apel da manje koriste sopstveni prevoz u saobraćajno najopterećenijim delovima grada.

Dan automobila se obeležava takođe i kako bi najmlađi naučili da bez čistijeg vazduha nema zdravog života, da se u gradu može i pešačiti, koristiti bicikl i javni prevoz, kao i da se tako stvara zdrava životna sredina sa manje zagađenja i buke, kaže gradski većnik Igor Vojinović.

„Dan bez automobila je način da podignemo svest stanovništva o ekološkim vidovima saobraćaja i kretanja po gradu kako bi se smanjilo korišćenje automobila na najfrekventnijim gradskim deonicama. Nišlije mogu da doprinesu razvoju ekoloških uslova života, ali Grad Niš ne može da ih natera da manje voze automobile. Možemo da radimo na tome da im obezbedimo infrastrukturne uslove za uređenje još biciklističkih staza“ – ističe Vojinović.

Najveći zagađivači vazduha su automobili i kamioni, fabrike, elektroenergetska postrojenja, kuće koje se greju na drva, ugalj i naftu. U velikim gradovima, automobili, autobusi i kamioni, su glavni zagađivači vazduha. Oni ispuštaju dim koji može sadržati ugljenmonoksid, azone okside, ugljovodonike, olovo i razne čestice. Ovi dimovi mogu biti vrlo opasni, jer mogu prouzrokovati nadraženje očiju, nosa, grla i pluća.

BICIKLISTIČKE STAZE

Biciklističke staze postoje na nekoliko bulevara u Nišu, ali je potrebno neke produžiti i urediti trase za nove.

„Prema urbanističkom planu predviđeno je da se u narednih nekoliko godina urede nove trase na novoprojektovanim bulevarima, kao što je Somborski bulevar koji se spaja sa Bulevarom Nikola Tesla, a u tom smislu da se trase spoje do Tvrđave i keja na Nišavi, u onom delu gde se sada uređuje kej prema Medoševcu“ – kaže šef odseka za saobraćaj u niškoj Upravi za komunalne delatnosti, Igor Trajković.

ISTORIJAT ORGANIZOVANJA MANIFESTACIJE „DAN BEZ AUTOMOBILA“

Podsetimo, prvo spontano organizovanje “Dana bez automobila” počelo je za vreme naftne krize 1970. godine. U evropskim gradovima „Dan bez automobila“ organizovano početkom devedesetih godina prošlog veka. Poslednjih godina u kampanji „U gradu bez auta“ učestvuju i gradovi u Srbiji.

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login