Kako TON i Ryanair privlače strane turiste da posete Niš

PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM  

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

Na blogu irske avio kompanije „Ryanair“ i Turističke organizacije Niša pojavio se članak koji navodi razloge zašto da se turisti sa nemačkog govornog područja odluče za obilazak Niša. Bloger koji je posetio naš grad u saradnji sa TON-om dao je savete šta obići i probati u Nišu. Akcenat je stavio na sve ono na šta se inače ponosimo. Njegov doživljaj Niša pretočio je u pet razloga zašto posetiti Niš.

Bloger u svom članku o Nišu navodi turiste sa nemačkog govornog područja da putuju daleko za male pare. Da saznaju sve o lepotama, kako kaže, bivšeg jugoslovenskog grada. Kao posebne karakteristike Niša izdvojio je: jedinstvenu svestranost, ukusnu hranu (ajvar, vina, rakije, burek) arheološko nalazište Medijana i nezaobilazni noćni život u Nišu.

ZAŠTO POSETITI NIŠ – RAZLOG 1

U prvom delu o tzv. jedinstvenoj svestranosti bloger kaže da Niš odiše optimizmom. Da je svakako vredan pažnje za sve istraživače koji žele daleko da putuju i dožive nešto skroz drugačije u odnosu na ono što su navikli. Niš opisuje kao grad sa 250 hiljada stanovnika i da je treći grad po veličini u Srbiji koji pruža aktivan odmor turistima, od penjanja, raftinga i paraglajdinga, do izuzetne arhitketure i dobrih klubova.

ZAŠTO POSETITI NIŠ – RAZLOG 2

Kao drugi razlog bloger navodi da je Niš poznat po dobroj i gurmanskoj hrani. Kaže da u tradicionalnim restoranima i kafanama važi pravilo da se jedu obilne porcije pasulja prebranca, jagnjećeg, prasećeg i telećeg mesa. Svakako uz sveže salate od ukusnog paradajza i paprike. Ističe da i „kada taman pomislite da ste završili sa jelom stižu nove porcije koje prati domaća rakija ili domaće vino u neograničenim količinama“.

Probao je crno i belo vino, ali mu se najviše dopalo rose. Kaže i da je jeo i burek koji opisuje kao lisnato testo sa sirom, spanaćem i domaćom šunkom.

„Možda ne znate šta je burek, ali se sigurno zna da ga je izmislio jedan turski pekar“. Većina Nišlija ga jede za doručak sa jogurtom. „Gladni sigurno nećete ostati“, ističe bloger avio kompanije Ryanair-a.

ZAŠTO POSETITI NIŠ – RAZLOG 3

Kao treći razlog zašto bi trebalo posetiti Niš luckasti bloger navodi bogat noćni život. Ističe live rock i jazz u niškoj Tvrđavi. Dopalo mu se i Kazandžijsko sokače u kojem su, kako kaže, „kafić do kafića sa dobrom muzikom i u kojima je najbolje piti pivo“. Objašnjava da su cene pića pristupačne, „samo 1,5 evra za pivo“, ali napominje da se u večernjim časovima Nišlije doteruju i lepo oblače i da turisti obavezno ponesu košulju za izlazak u grad.

ZAŠTO POSETITI NIŠ – RAZLOG 4

U četvrtom razlogu zašto bi trebalo posetiti Niš, bloger navodi arheološka nalazišta. Navodi veoma bogatu istoriju o Rimskom carstvu, Konstantinu Velikom i hrišćanstvu. Da bi turisti osetili duh istorije savetuje posetu nalazišta Medijana, a o kojem se, kako kaže, mogu raspitati u jednoj od četiri turističke kancelarije u centru grada, dodajući da postoji organizovan obilazak tog lokaliteta, ukoliko žele kvalifikovanog arehologa da im govori o burnoj istoriji Niša.

ZAŠTO POSETITI NIŠ – RAZLOG 5

U poslednjem delu zanimljivog članka bloger poziva na avanturu. Kaže da je Niš prilika da turisti potraže nešto sasvim drugačije.
„Dovoljna je pristupačna avionska karta, tri sata leta i bićete prokleto daleko od kuće. Ali ćete posle putovanja po Nišu imati šta da pričate prijateljima i kolegama koji garantovano nikada nisu čuli i doživeli lepote grada u Srbiji“.

U saradnji sa NIŠKE VESTI ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login