Paprika nosi čitavu povrtarsku proizvodnju

POLJOPRIVREDA  
Paprika nosi čitavu povrtarsku proizvodnju

SJAJNE VESTI & AGROKLUB O PAPRIKAMA

Porodica Bašić, iz Donjeg Stupnja, jednog od najvećih sela u opštini Aleksandrovac, već skoro 40 godina sa uspehom proizvodi, kako rano, tako i kasno povrće. Roditelji povrtara Vladice Bašića, Branislav i Marica, započeli su povrtarsku proizvodnju, koja je tokom vremena rasla i razvijala se, da bi danas postala jedna od najuglednijih na tom području.

Bašići povrće proizvode na otvorenom na površini od oko 4 hektara, dok površina pod plastenicima zauzima oko 60-70 ari. Ova porodična proizvodnja predstavlja pravi primer dobre poljoprivredne prakse. Svako od članova ima svoj deo posla. Vladica je zadužen za zaštitu i sprovođenje agrotehničkih mera. Njegov otac Branislav i brat Jovica zaduženi za organizaciju rada.

Pumpe za navodnjavanje na struju – rizik koji se isplatio

Veliki problem koji su Bašići morali da reše bilo je zalivanje biljaka. Kako se zalivanje cisternom vrlo brzo pokazalo potpuno neisplativim oni su se odlučili za radikalan, ali potencijalno isplativ potez. Iskopali su bunar, a umesto pumpi na benzin i dizel nabavili su pumpe za vodu na struju zbog čega su do svojih povrtnjaka morali da dovedu i električnu energiju. Taj rizik se isplatio kroz 2 godine.

Mada proizvode više povrtarskih kultura Vladica tvrdi da je paprika ta koja nosi čitavu povrtarsku proizvodnju porodice Bašić. Oni uglavnom uzgajaju sortu kameleon, ali takođe gaje i papriku poreklom od domaćeg semena.

Zeleno uvenuće paprika ozbiljan problem

I dok ovu sezonu odlikuje velika količina padavina, kao i česte smene hladnih i sunčanih dana, praćenih visokom temperaturom, pojava bolesti nije neočekivana. Međutim, u Donjem Stupnju, zabeležena je pojava zelenog uvenuća koje polako, ali sigurno uzima danak. Da bi rešio taj problem Vladica je probao sve od preporučenih komercijalnih preparata, pa do 30-procentnog hidrogena. Čak je izbegavao da sadi papriku 2 godine za redom na istoj površini. Međutim, ništa nije pomoglo u suzbijanju bolesti. S druge strane u uzgoju na otvorenom Bašići nisu imali taj problem.

Ono što je dobro i što Vladica naročito ističe je da za ovom paprikom postoji velika tražnja. O plasmanu, ceni, problemima proizvodnje paprike i planovima za budućnost kada je o proizvodnji povrća reč opširnije pogledajte u video prilogu:

Vertigo production
Laze Nančića 2, Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66
e-mail: vertigons@gmail.com , web: www.poljoprivrednaemisija.com

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login