Skladištenje važno kao i berba

POLJOPRIVREDA  
Skladištenje važno kao i berba

SJAJNE VESTI & AGROKLUB O VAŽNOSTI SKLADIŠTENJA ŽITARICA

Kukuruz je ovog proleća u Srbiji posejan na površini milion hektara od čega je čak 577.000 ha u Vojvodini. U srednjem Banatu ova žitarica posejana je na 90.000 ha što predstavlja 15 % ukupne proizvodnje kukuruza u Vojvodini odnosno devet odsto Srbije.

Na nivou cele države očekuje se rod osam miliona tona od čega će, prema procenama Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica Žita Srbije u izvoz „otići“ tri milona tona.

Prema prvim podacima sa terena ove godine se mogu očekivati veći prinosi kukuruza nego lane. Ovome su najviše doprinele vremenske prilike, dovoljno kiše i sunca, koji su povoljno uticali na razvoj ove biljne vrste. U srednjem Banatu „skidanje“ kukuruza s njiva je počelo pre dve nedelje. Do sada je ovaj važan posao urađen na oko 15 odsto površina. Uprkos dobrom rodu niska otkupna cena od 15 din/kg bez PDV-a utiče da se ratari opredeljuju na čuvanje žutog zrna. U cilju očuvanja kvaliteta zrna a samim tim i količine veoma je značajno na adekvatan način uskladišiti robu. Stoga ovaj tekst posvećujemo skladištenju.

Što pre smanjiti saržaj vlage u zrnu

Berba ili žetva kukuruza je veoma važna agrotehnička mera pre koje treba ispuniti mnogobrojne uslove. Način na koji se ova agrotehnička mera obavlja zavisi od više faktora: raspoložive mehanizacije, namene u koje će se korsititi kukuruz, posejanog hibrida, grupe zrenja FAO. Skladištenje kukuruza na kraći ili duži vremenski period obavlja se nakon postupka prečišćavanja ili sušenja zrna. Radi očuvanja kvaliteta zrna, pre skladištenja potrebno je da se sušenjem nivo vlage svede na određenu količinu da bi se zaustavio rast gljiva i produkcija mikotoksina podseća Zorica Rajačić iz PSS Zrenjanin.

Sušenje zrna do 14% vlage teba obaviti u roku od 24 do 48 sati posle žetve. Obzirom da u našoj zemlji veliki deo proizvodnje pripada malim proizvođačima male su mogućnosti veštačkog sušenja zrna kukuruza. Oni se mahom odlučuju za berbu i skladištenje kukuruza u klipu, u ambare. Prilikom takvog skladištenja, u ambare, vlažnost je veoma često veća od 24% te je potrebno pregledati klipove i odbaciti one koji su promenili boju, s isklijalim zrnima kao i mehaničkim oštećenjima“ kaže Rajačić.

Dobro organizovati skladištenje

Osnovni zadatak skladištenja je da se roba sačuva, i po kvalitetu i količini. Stoga je neophodno dobro organizovati i sprovesti postupak skladištenja. Naša sagovornica kaže da na najmanju meru mora da se svedu kalo, rastur, kvarenje kao i nepoželjan uticaj drugih činilaca na kvalitet, izgled i zdravstvenu ispravnost robe, i dodaje:

„U svakom skladištu mora se kako pri ulasku robe tako i za vreme čuvanja obavljati redovna kontrola kvaliteta. Sve je to u cilju zaštite i nepoželjnih promena na robi. U slučaju da se zrnasti proizvodi uskladište sa većim sadržajem vlage dolazi do procesa samozagrevanja i ako se ne obave eleviranje i provetravanje mogu da nastupe velike štete. Poslednjih godina pojavljuje se sve veći broj skladišnih štetočina koje značajno smanjuju upotrebnu količinu uskladištenih žitarica“.

Adekvatne mere čuvaju uskladišteni rod

Rajačić ističe više značanih mera koje ukoliko se ispoštuju, čuvaju uskladišteni rod. Pre uskladištenja robe novog roda potrebno je očistiti skladište. To jest, treba izneti ostatke hrane, ostatke prethodno uskladištenih žitarica ako su zaražene insektima i štetočinama. Takođe i ostatke ambalaže i ostale predmete. Ako je prethodnih godina bilo pojave skladišnih štetočina treba ih suzbiti adekvatnim hemijskim tretmanom.

Neophodno je, dve do tri nedelje pre unošenja zrna, smeštajni prostor tretirati insekticidima pogodnim za tu namenu. Da bi se sačuvalo zrno neophodno je tokom čuvanja robe kontrolisati uslove skladišnog prostora to jest treba održavati optimalnu temeraturu i provetravati skladišni prostor.
Ne treba zaboraviti da je uloga čoveka u obezbeđenju što duže zaštite poljoprivrednih zrnastih proizvoda od skladišnih štetočina, veoma značajna i nezamenljiva te i se i on mora adekvatno ponašati.

Autorka: Jasna Bajšanski

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login