Gran pri BITEF-a otišao za „Urnebesnu tamu“, dok je publika odabrala delo „Svita br.2“

POZORIŠTE  
Gran pri BITEF-a otišao za „Urnebesnu tamu“, dok je publika odabrala delo „Svita br.2“

SJAJNE VESTI – ZAVRŠEN 50. JUBILARNI BITEF

Beograd je ovih dana bio svetska prestonica savremenog pozorišta. BITEF je ugostio predstave iz više zemalja, a među njima su autori iz afričkih zemalja, Kine, Singapura, zemalja Evrope kao i regiona. Ovogodišnji moto festivala nosio je naziv „Na leđima mahnitog bika“.
„Urnebesna tama“ Volframa Loca u režiji Dušana Davida Paržižeka i produkciji „Burg teatra“ iz Austrije najbolja je predstava 50. BITEF festivala.

Gran Gran pri „Mira Trailović“ za ovu godinu dodelio je međunarodni žiri koji su činili:

Jun-Čeol Kim (predsednik), umetnički direktor korejske Nacionalne pozorišne kompanije;
Femi Osofisan, nigerijski pozorišni stvaralac;
Aleksandra Jovićević, redovni profesor na Odseku za istoriju umetnosti i spektakla na Univerzitetu La Sapienza u Rimu;
Aleksandar Denić, scenograf;
Tomas Irmer iz Nemačke, dramaturg.

Žiri je odluku doneo većinom glasova, a prema rečima predsednika žirija Jun-Čeola Kima samo su četiri od 12 predstava zavredile da budu razmotrene za neku od nagrada.

U fokus umetnika i njihovog stvaralaštva bile su društveno političke promene. Prateći nove pozorišne tendencije BITEF koji je od osnivanja otvoren prema svetu i stvaraocima, ovoga puta bio je veliko angažovano pozorište.

Nagrada „Politikinog“ žirija za najbolju režiju dodeljena je Dušanu Davidu Paržižeku za predstavu „Urnebesna tama“.

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“ za predstavu koja se posebno ističe nekim od svojih karakteristika ravnopravno je pripala dvema predstavama „Jašući oblak“, čiji je autor Ravi Mrue (Liban) i „Svita br. 2“ Žorisa Lakosta (Francuska).

Prema oceni publike, najbolja predstava 50. BITEF-a je „Svita br.2“ sa ocenom 4.6. Na drugom mestu su se našli komadi „6&&“ i „Rodoljupci“ sa ocenom 4.5, a treće mesto je zauzela predstava „Saosećanje. Povest o mašinkama“ Mila Raua sa ocenom 4.4.

IZJAVE

Direktor BITEF festivala Miloš Latinović ponosno je istakao:

„Mi smo ovde imali nove pozorišne ljude, sa njihovim pozorišnim idejama. Mislim da u tom kontekstu bez obzira na uspešnost njihovih ostvarenja, mi smo imali nešto što je bitefovsko. Očekujem da 51. BITEF bude u principu šokantan.“

Aleksandra Glovacki, pozorišna kritičarka:

„To jeste jedno angažovano pozorište na nivou sadržaja. To su stvari koje mi živimo. Mislim da je sadržaj ono što je bitno i da je ta živost, to da nas se tiče ovaj jubilarni BITEF doneo.“


Femi Osofisan
iz Nigerije

„Festival je odličan, video sam mnoge predstave, mnogo ljudi učestvuje na festivalu. Žiri je internacionalnog sastava. Impresioniran sam festivalom koga treba promovisati. Talija je nagrada koju sam dobio, dobili su je mnogi važni ljudi. Nadam se da će baciti svetlo na Afriku.“

Inače Femi Osofisan, dramski pisac i reditelj iz Nigerije i član žirija na BITEF-u, ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade „Talija“. Nagradu je dodelila međunarodna asocijacija pozorišnih kritičara koja je održala 28. kongres, obeležila 60 godina postojanja i 10 godina dodele.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login