Somborski primerak „STRADIVARIJA“

ISTORIJA, ISTORIJA GRADOVA, MUZIKA  
Somborski primerak „STRADIVARIJA“

SJAJNE VESTI O SOMBORSKOM PRIMERKU „STRADIVARIJA“

Najpoznatiji graditelj violina, znameniti italijanski majstor Antonio Stradivari (1644-1737), tokom decenija rada svojeručno je načinio oko 1.100 instrumenata (violina, viola, čela i gitara). Sačuvano je blizu 650 i to najviše violina (oko 500), koje danas dosežu i do milionskih vrednosti. Prema pisanju domaće štampe između dva svetska rata, u nekadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji pronađene su do početka 1930. god. tri navodne Stradivarijeve violine. Jedna je u Splitu, a dve u Vojvodini – u Martonošu i Somboru.

SOMBORSKA VIOLINA

Vlasnik somborske violine bio je ovdašnji muzičar-violinista Petar Jovanović. On nije bio poznat i uspešan poput svojih somborskih kolega Stevana Bačića Trnde i Joce Maksimovića Čonke. Oni su tada imali već znatan broj objavljenih ploča, ali je zanimljiva priča kako je Jovanović došao do ove violine.

Kao srpski vojnik na Solunskom frontu, u selu Voštarniku, on je 1917. god. upoznao višeg italijanskog oficira koga je, pred njegov odlazak na odsustvo u Milano, zamolio da mu iz Italije nabavi dobru violinu kako bi svirao svojim saborcima u časovima odmora. Kada se italijanski oficir, posle mesec dana, vratio na Solunski front, potražio je Jovanovića i predao mu violinu. Prema sopstvenim rečima, kupio ju je u radionici za opravku starih instrumenata. Nadao se da će srpski vojnik njome biti zadovoljan.

Godinu dana kasnije Jovanović se, po proboju Solunskog fronta, vratio u oslobođenu Srbiju i doselio u Sombor. Sa sobom je poneo i violinu, na kojoj je nastavio da svira narednih 12 godina. Tek krajem januara 1930. god. on je, sasvim slučajno, pogledao unutrašnjost svoje violine i video natpis: Antonius Stradiuarius Cremonensis Faciebat Anno 1713. Nemamo podatke da li je autentičnost somborskog primerka Stradivarija potvrđena ili je bila reč o još jednom od čestih bečkih i nemačkih falsifikata, kao i kakva je bila dalja sudbina te violine (danas postoji osam registrovanih Stradivarijevih violina sa tim godištem), ali o svemu tome opširno је pisala i tadašnja prestonička štampa.

Veliki pozdrav iz Sombora

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login