Vikend uz valjevske duvan čvarke

DOGAĐAJI, TURIZAM  
Vikend uz valjevske duvan čvarke

SJAJNE VESTI IZ VALJEVA

Baš kao i prethodnih deset godina i ove, na verski praznik Miholjdan 9. oktobra biće održana 11. festival duvan čvaraka. Naravno, ukoliko vremenske prilike to dozvole, pa festival ne bude odložen. Ispunjen mirisom ovog specijaliteta i dimom vatre valjevskih mesara, Valjevo treba da bude ne samo usputna stanica već cilj vašeg odmora ovog vikenda.

Pravljeni po recepturi staroj preko dvesta godina, duvan čvarci jesu prezenteri umeća mesara ovog kraja. Laik bi rekao da je jednostavno postaviti lonac napunjen slaninom na vatru, skupiti snagu za celodnevno stajanje i mešanje varjačom. Međutim, ovi „valjevski virtuozi za varjačom“ su uspeli da budu jedinstveni u svetu po načinu pravljenja čvaraka. Istina je da se lonac napuni svinjskom slaninom i postavi na vatru, posle čega se dobijeni čvarci prže i cede kroz lanenu tkaninu. Ali baš kao i svako jelo i ovo čuva tajnu valjevskih mesar. Tajna je u pripremi, po nekom tajnom sastojku i velikoj ljubavi prema čvarcima.

Pokretač čitave manifestacije je mesar iz Valjeva Slavan Batočanin, uz podršku Udruženja mesara i Kulturno prosvetne zajednice grada Valjeva. Inače, Batočanin je u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine dobio sertifikat kao vlasnik brenda duvan čvaraka.

Na prvom festivalu, koji je održan 2006. godine, učestvovalo je svega 12 mesara iz Valjeva. Oni su tada topeći 2 tone svinjske masti proizveli oko 300 kilograma duvan čvaraka, koje su potom podelili posetiocima. Godinama se povećavao broj učesnika, ali i količina čvaraka.

PROŠLOGODIŠNJI FESTIVAL DUVAN ČVARAKA

Prošlogodišnji festival je propratilo oko 30.000 posetilaca uz prisustvo oko 50 učesnika. Koliko se ceni ovaj valjevski specijalitet govori i činjenica da im je cena uvek bila bar duplo viša od one za obične čvarke. Zato se danas mogu kupiti u toku trajanja manifestacije po ceni koja prelazi 1.000 dinara po kilogramu. Uz to se mogu degustirati i kupiti ostali proizvodi ovog kraja kao što su med, vino, zimnica, rakija, suhomesnati proizvodi, pa i sušeno voće. Imajući u vidu blizinu Osečine, može se reći da bi pravi užitak bio da se u porciji valjevskih duvan čvaraka uživa uz osečinsku šljivovicu.

Nadamo se da stručni žiri ni ove godine neće imati lak posao da izabere one najukusnije duvan čvarke.
Takođe se nadamo da će se oblaci nad Valjevom u nedelju razići i da ćemo već od 7 sati ujutru svi uživati u potpaljivanju oranija, raznovrsnim izložbama, koncertima i degustacijama.

Pozivamo vas u Valjevo ovog vikenda. Valjevski mesari, vi ste sjajni!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login