Prva decenija Šipurijade

DOGAĐAJI, TURIZAM  
Prva decenija Šipurijade

SJAJNE VESTI IZ KNJAŽEVCA

U Novom Koritu je održana jubilarna, deseta po redu, Šipurijada. Kao i svih prethodnih godina, manifestaciju su organizovali Turistička organizacija opštine Knjaževac, Mesna zajednica Novo Korito, Društvo građana “Šipurak” i Atelje Toplica. Šipurijada je imala takmičarski, revijalni, umetnički i edukativni karakter. Veliki broj izlagača predstavio je široku lepezu proizvoda od šipuraka, nastupili su članovi folklornih ansambala i pevačke grupe, a najuspešnijim učesnicima likovnog i literarnog konkursa uručene su nagrade.

Novo Korito je ponovo, makar na jedan dan, oživelo. Jubilarni, deseti put, održana je privredno-turistička manifestacija “Šipurijada”. Zvanično ju je otvorio Goran Popović, pomoćnik predsednika opštine, a prisutne je pozdravio i Toplica Ignjatović, idejni tvorac manifestacije.

“Kada sam pre deset godina osmislio ovu manifestaciju, imao sam viziju da na jednom mestu okupim berače, prerađicače, trgovce i sve one koji imaju bilo kakve veze sa šipurkom. Moram da kažem da sam ovom prilikom, na obeležavanju prvog značajnijeg jubileja Šipurijade veoma zadovoljan zato što se ono što je pre jedne decenije bilo samo nagovešteno, sada polako ostvaruje.” – rekao je Toplica Ignjatović.

ŠIPURIJADA OPSTALA

Kao i svih prethodnih godina, manifestaciju su organizovali Turistička organizacija opštine Knjaževac, Mesna zajednica Novo Korito, Društvo građana “Šipurak” i Atelje Toplica. U Turističkoj organizaciji ističu da je najveći uspeh činjenica da je Šipurijada opstala svih ovih godina.

“Uspeli smo da tokom ovih kriznih godina održimo na zavidnom nivou ovu manifestaciju. Šipurijada je veoma važna kao simbol nastojanja opštine Knjaževac da učini nešto na revitalizaciji sela naše opštine koja polako, na žalost, nestaju i izumiru. Smatram da Šipurijada svih ovih godina opravdava svrhu svog postojanja. Predstavlja kulturno-turističku manifestaciju koja ima budućnost.” – smatra Boban Marković, direktor Turističke organizacije opštine Knjaževac.

Posetioci su bili u prilici da vide i probaju mnogobrojne proizvode od šipuraka. Predstavilo se i nekoliko Etno udruženja iz Srbije i Bugarske, a organizovan je i bogat kulturni program. Učešće su uzeli folklori, pesnici i pevačke grupa. Najuspešnijim učesnicima literarnog i likovnog konkursa uručene su nagrade. Likovni umetnici iz našeg kraja bili su učesnici kolonije. Radovi inspirisani šipurkom našli su se u subotu na svojevrsnoj mini izložbi u okviru jubilarne Šipurijade.

U saradnji sa portalom Knjaževac info ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login