Kako da savladate strah od vožnje automobila

AUTOMOBILI, SAVETI  
Kako da savladate strah od vožnje automobila

SJAJNE VESTI O SAVLADAVANJU STRHA OD VOŽNJE AUTOMOBILA

Povećan broj saobraćajnih nesreća na putevima i učestvovanje u jednoj od njih samo su neki od mnogobrojnih razloga zbog kojih se ljudima javlja strah od vožnje.
Psiholozi teskobu od sedanja za volan definišu i kao strah od preuzimanja kontrole. Savlađivanje straha od vožnje za onoga ko se plaši može značiti i preuzimanje kontrole u čitavom životu. Ne samo za volanom!
Bilo da su auto skola, časovi teorije i prakse ostali iza Vas i da ste dobili vozačku dozvolu, ili su vožnja i polaganje tek pred Vama, postoje različiti načini da savladate ovu vrstu teskobe.

Praksom do savladavanja straha

Vežbanje je, svakako, ono što u oba slučaja treba proći. Kako biste bili samostalni i nezavisni, i kako ne biste morali nekog da molite da Vas negde odveze kad Vam je hitno, a i onda kad nije, kako ne biste morali da čekate i plaćate taksi i gradski prevoz, bilo bi zaista dobro da ovaj strah savladate.

Ako tek krećete na časove, bilo bi dobro da instruktoru iznesete svoj problem. Ljudi se često plaše nepoznatog, te strah možete osećati sve dok ne sednete za volan. Sa druge strane, svaka auto škola posvedočiće da je imala mnogo kandidata koji su se plašili u samom startu. Međutim, na kraju je sve dobro prošlo.
Ako ste, pak, dobili vozačku dozvolu, a i dalje osećate strah, bilo bi dobro da počnete i sami da vežbate. Krenite od ulica na periferiji i polako se približavajte gradskom jezgru gde je saobraćaj gušći. Trudite se da svaki dan vozite makar desetak minuta, jer ćete se uz vežbu najlakše opustiti.

Ne primajte kritike k srcu

Ono što često stvara dodatni problem jesu kritike koje još više pogađaju onoga ko se plaši i čine da strah dodatno raste. Zatim i demotiviše i učini da se od vožnje odustane.
Ne dozvolite da Vam se ovo desi. Ako ste tek počeli sa časovima, a instruktor nema dovoljno razumevanja ili ima netaktične komentare, slobodno ga zamenite ili pokažite nezadovoljstvo ovom uslugom.
A ako ste dobili dozvolu, onda izbegavajte da, makar za početak, sedate u automobil sa onima koji Vas omalovažavaju i pronađite nekoga od koga ćete moći da dobijete dobre savete.
Ako takvih nema u Vašoj okolini, osmelite se i vežbajte sami. To što ste dobili vozačku dozvolu mnogo znači i vodite se time da je to potvrda da znate da vozite.

Poštujte propise

Svaka auto škola nauči svog polaznika da poštuje propise. Neretko se dešava – pogotovo kod bahatih vozača – da se to ubrzo zaboravi.
Vi nemojte biti takvi i trudite se da do krajnosti poštujete svako saobraćajno pravilo. Strah se često javlja onda kada mislimo da ništa ne zavisi od nas, a upravo je poštovanje pravila ono što će Vas učiniti sigurnijim.

Samim tim ćete se i lakše opuštati i navikavati na vožnju. Ne dozvolite, takođe, da Vas oni koji ne poštuju pravila iznerviraju – takav je njihov izbor, a ne Vaš. I nemojte reagovati na eventualne neumesne komentare.
Vremenom ćete se sigurno opustiti i naći načina da uživate u vožnji.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login