Otvoren 61. Međunarodni beogradski sajam knjige

DOGAĐAJI, KNJIŽEVNOST  
Otvoren 61. Međunarodni beogradski sajam knjige

SJAJNE VESTI NA 61. MEĐUNARODNOM SAJMU KNJIGA

Ovogodišnji sajam knjiga možemo početi sa jednom lepom izjavom našeg gosta iz Irana:
„U drevnom Iranu reč knjiga se upotrebljavala za „svetu knjigu”, a pisanje i pismenost su, isto tako, smatrani svetim.“

Ovogodišnji beogradski sajam knjiga pozdravio je Dragan Stanić (pseudonim Ivan Negrišorac), predsednik Matice srpske iz Novog Sada. U ime Irana, počasnog gosta, prisutne je pozdravila književnica i rediteljka Narges Abjar. Islamska Republika Iran i njena drevna persijska kultura, kao i savremenost, već prvog dana privukli su pažnju čitalaca koji su u velikom broju posetili ovu književnu manifestaciju. Na otvaranju su prisustvovali i predstavnici Vlade, Skupštine grada, diplomatskog kora i verskih konfesija. Svim posetiocima je otvaranje nesumnjivo odgovaralo jer su knjige mogli da razgledaju i kupuju u nedeljnom danu još od deset časova.

Ivan Negrišorac je ukazao na to da je jezik suština sveta. Naučiti jezik kojim je knjiga napisana znači znati jezik na kojem svet počiva. Ivan je naglasio da između knjiga i čitalaca postoji jedan blistavi eros, večito privlačenje, čežnja. Stoga za njega Međunarodni beogradski sajam knjiga predstavlja mesto stvarnog, ličnog, susreta i razgovora pisaca, izdavača, knjižara i čitalaca.

„Ovaj sajam označava trenutak slavlja kojim se u jeziku, posredstvom knjige, pred nama otvara čitav svet, s mnogim svojim jezicima i tajnama, lepotama i rugobama zbog kojih vredi živeti.
Jer, na Početku svega beše reč, logos, a tu logosnu suštinu sveta valja očuvati ukoliko želimo da i svet, i ljudski rod, pa i knjige i nadalje postoje. Stoga čitanje knjiga, učenje jezika i razumevanje sveta jesu samo različiti aspekti iste stvari. Otvarajući knjige, mi otvaramo nas same i prepoznajemo ko smo, po kakvom to jeziku kao smislenom sistemu znakova uređujemo naš svet, kako taj svet uopšte izgleda i kakvi su izgledi za njegov dalji opstanak.“ – istakao je u svom obraćanju Negrišorac.

IRAN – POČASNI GOST SAJMA

U ime Irana, na 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga, književnica i rediteljka Narges Abjar iznela je jednu interesantnu činjenicu. Ona je podsetila da je roman „Na Drini ćuprija” Ive Andrića, pre četrdeset godina, preveden i objavljen u Iranu.

„To je knjiga od oko četiri stotine stranica čijim čitanjem se može zakoračiti u svet žitelja malog mesta koji na obali Drine žive četiri veka. Nenametljiva moć knjige leži upravo u tome što je u stanju da sa četiri stotine papirnih stranica podigne most koji povezuje četiri stotine godina života i, zatim, taj isti most produži do svake kuće u svetu, do svakog jezika i kulture. Listanje ove knjige, dok sedim u svom domu udaljenom nekoliko hiljada kilometara, poput ptice me odvodi na reku: u letnju žegu, petnaesti vek, u maštarije dece koja love ribu, među otiske stopala drevnih junaka.“ – izjavila je Narges Abjar.

U ime žena stvaralaca u Iranu, Narges Abjar je primetila da su pre oko sedamdeset godina Iranke „uzele pero u ruke” i počele da pišu. Aktivno prisustvo žena na iranskoj književnoj sceni sada u porastu. Danas u Iranu na svakih pet muških pisaca, postoje tri spisateljice. Njehova dela se objavljuju i intenzivno čitaju.

Svoje obraćanje 61. Međunarodnom sajmu knjiga Narges Abjar je zaključila rečima Voltera u slavu besmrtnosti knjige: „Njeni listovi su poput krila koja naš duh uznose u blistavi svet”.

RADNO VREME I CENA ULAZNICE

Tradicionalni „porodični dani“ na ovogodišnjem Sajmu knjiga su ponedeljak i utorak – 24. i 25. oktobar. Uz porodičnu ulaznicu od 600 dinara, tokom ova dva dana kompletne porodice, bez obzira na broj članova, mogu da posete Sajam i uživaju u izdanjima više od 450 izlagača iz zemlje i sveta.

24 – 27. oktobar
10:00 – 20:00 h

28 – 30. oktobar
10:00 – 21:00 h

Hala 1, Hala 2, Hala 1A, Hala 4

Cena ulaznice:

pojedinačne ulaznice – 250 RSD
grupne ulaznice (za 20 i više ljudi) – 150 RSD
cena parkinga (po satu) – 100 RSD

DOBRODOŠLI!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login