Uredite enterijer za baš malo novca: boje za drvo za početnike

SAVETI  
Uredite enterijer za baš malo novca: boje za drvo za početnike

SJAJNE VESTI KAKO UREDITI ENTERIJER ZA MALO NOVCA – BOJE ZA DRVO

Potpuni redizajn enterijera ne mora Vas gotovo nimalo koštati, ako naučite da radite sa onim što već imate i ako koristite boje za drvo. Reparacija nameštaja je, sa porastom ekonomske krize, i u našoj zemlji postala popularna. Za nju će Vam, pored osnovnog materijala, biti potrebno tek malo strpljenja i mnogo kreativnosti.

Naravno, pošto je najteže početi, spremili smo za Vas odgovore na najčešća pitanja u vezi boje za drvo, uz koje ćemo Vam dati i neke neobične ideje.

Koje boje za drvo su u trendu?

Prvo i osnovno, boje za drvo u trendu, jer ćete od ove mini-kupovine i krenuti.
Poslednjih godina, bela se izdvojila kao neprolazno rešenje. Ona će sasvim sigurno i dalje biti aktuelna, te ukoliko igrate na sigurno, ova boja može biti i Vaša odluka.
Svima onima koji bi da se upuste u nešto originalnije poduhvate, savet je da biraju pastelne „makarons“ boje za drvo, u nijansama ovih kolačića – mint zelene, nežne roze i ljubičaste, pastelne plave, blede žute.
Jarka crvena i narandžasta spadaju među one boje za drvo, ali i zidove i detalje, koje posebno akcentuju crno-bele prostore. One se izdvajaju kao mogući izbor ako Vam je potreban upečatljiv element.

Od čega početi?

Pod pretpostavkom da ste već odabrali nijansu boje za drvo u trendu, sledeći korak je izbor komada.

Početnicima se uvek predlaže da krenu od manjeg komada nameštaja koji će reparirati. To može biti niska polica za knjige, komoda ili manji stočić. Bez obzira na njihove forme, svi ovi elementi mogu postati akcenat prostora uz pravilan odabir boje za drvo. Stoga nemojte se brinuti oko njihovog izgleda.

Nakon što odaberete komad, proverite kako odabrana nijansa boje za drvo izgleda na dnevnoj i veštačkoj svetlosti. To uradite upravo na tom mestu u prostoriji koje ste za element nameštaja odabrali, kako biste bili sigurni u svoj izbor.

Koje četke i ostali materijal koristiti?

Naravno, ovde Vas odgovor neće mnogo iznenaditi. Valjci su za veće, a četke i četkice za manje i teško dostupne površine. Savet je da kupite i manju četkicu u svakom slučaju. Ona će Vam kao početniku umnogome olakšati rad.
Za boje za drvo biće Vam potrebna i šmirgla kojom ćete skinuti prethodnu boju sa nameštaja. Takođe i dodati uzgrebanu lažnu patinu prefarbanom komadu.

Svima onima koji bi da se upuste u neke originalnije vode, predlažemo da koriste šablone od papira ili stare miljee ukoliko žele kreativne šare, te da preko njih farbaju komad.

Kako i da li uklapati boje za drvo?

Ako ne želite jednobojni element, boje za drvo možete kombinovati na razne načine, a mi Vam dajemo dva predloga.
Jedan od njih je korišćenje jarke boje za drvo kao akcenta – na jednoj nogari stola ili na jednoj fioci komode ili jednoj polici u nizu.

Druga opcija je kombinacija dve ili tri pastelne boje za drvo. Na nogarama i ploči stola, primera radi, ili na fiokama komode. Ovde možete iskoristiti i znanje dekupaža ukoliko ga posedujete. On se veoma lepo uklapa uz pastelne boje za drvo na jednom delu nameštaja kao njegov akcenat – gornjoj ploči stola ili komode ili na fioci.

Uživajte u svojoj kreativnosti!

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login